tehnološki razvoj

U Lipiku predstavljen Razvojni centar za umjetnu inteligenciju agencije Fina

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U Lipiku je u petak predstavljen Razvojni centar za umjetnu inteligenciju (AI) Financijske agencije Fina, te je potpisan sporazumi o suradnji između Fine i Grada Lipika na području razvoja projekata umjetne inteligencije.

Potpisan je i Sporazum o poslovnoj suradnji Fine i Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA te AI Centra Lipik, kojim će biti uspostavljen dvosmjerni transfer znanja i tehnologija, nastavnog procesa te procesa integracije polaznika AI Centra na tržište rada.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je "Lipik  primjer kako se mogu iskoristiti prilike te odgovoriti novim izazovima, a istodobno očuvati iskonske vrijednosti i tradiciju, kao što su lječilište ili ergela lipicanaca, i uz sve to obnoviti razrušeni grad nakon Domovinskog rata.“

U AI Centru Lipik, otvorenom prije tri godine u sklopu Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, do sada je školovanje za programera umjetne inteligencije završilo 100 polaznika.

„Ovdje su dolazili mladi ljudi od Dubrovnika do Iloka. Svi su se zaposlili, a 20 ih je ostalo živjeti u Lipiku. Ovaj mali slavonski grad zato je postao nacionalno prepoznatljiv i otvorio novi smjer razvoja“, rekao je ministar Piletić.

U tijeku je obrazovanje pete generacije koja se školuje uz potporu vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Najavljeno je kako će Fakultet turizma i ruralnog razvoja iz Požege u Lipiku od iduće akademske godine otvoriti jednosemestralni studij umjetne inteligencije kojim će studenti steći 30 ECTS bodova.

Fina prerasla u tehnološku kompaniju

Fina kao nacionalna agencija odlučila je ulagati u razvojne centre i obrazovanje kako bi osigurala svoj tehnološki razvoj, istaknuo je Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine.

„Sretni smo što smo danas otvorili i 15. Finin AI Centar. To je još jedan korak da podržimo i unaprijedimo razvoj IT sektora u Hrvatskoj. Fina je prerasla u tehnološku kompaniju, a stručnjaci iz cijele Hrvatske u Fininim razvojnim centrima zajedno rade na novim zahtjevnim tehnološkim rješenjima u okviru nacionalnih projekata", dodao je.

Na našoj infrastrukturi, istaknuo je istaknuo je predsjednik Uprave Fine, funkcionira sustav e-građani, NIAZ i e-fondovi bez kojeg ne bi bilo moguće realizirati ni jedan projekt sufinanciran iz Eu fondova.

Finin Razvojni centar za umjetnu inteligenciju u Lipiku bavit će se razvojem i implementacijom novih tehnologija u projekte od nacionalne važnosti. Tako će se pružiti i potporu mladima za edukaciju i zapošljavanje u svojoj lokalnoj sredini.

Financijska agencija do sada je otvorila 14 razvojnih centara u cijeloj Hrvatskoj koji pozitivno utječu na razvoj lokalnih IT industrija, povezuju znanstvenu zajednicu i poslovni sektor te omogućuju studentima integraciju na tržište rada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter