NEZADOVOLJSTVO

Seljaci danas prosvjeduju diljem Hrvatske. Traže hitan prekid eutanazije zdravih svinja

| Autor: Novi list
(Snimio Davor Javorović / Pixsell)

(Snimio Davor Javorović / Pixsell)


Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje danas će održati prosvjede diljem Hrvatske, nezadovoljni mjerama koje država provodi u suzbijanju afričke svinjske kuge. Predsjednik stožera Tomislav Pokrovac je ponovio da su i dalje najvažniji zahtjevi hitan prekid eutanazije zdravih svinja, hitno donošenje zakona kojim bi se omogućilo prometovanje zdravim svinjama te omogućavanje svinjokolje na tradicijski način.

Najavio je da će se na području Vukovarsko-srijemske županije prosvjedovati na graničnom prijelazu s BiH Županja-Orašje i graničnom prijelazu Tovarnik-Šid sa Srbijom, ali i da će se prosvjedi održati na cestama i u ostalim dijelovima Hrvatske kao i pred Ministarstvom poljoprivrede u Zagrebu.

– Pozivam sve građane da nas podrže na prosvjedu koji će biti održan na razini Republike Hrvatske, a za koji naš stožer i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, koji je osnovan i registriran, preuzima svu odgovornost, rekao je Pokrovac dodavši da »žele biti partner Vladi i Ministarstvu poljoprivrede koje pozivaju da dođu na sastanak na koji su pozvani i riješe ovaj problem«.

Prosvjed su pokušali zajednički organizirati s Nezavisnim hrvatskim seljacima, no od toga se odustalo jer su se obje udruge međusobno počele optuživati za politikanstvo, odnosno Stožer za obranu hrvatskog sela Nezavisne je seljake optužio da su HDZ-ovi »igrači«.

– Ne želimo ni Penavu ni Grmoju ni Miletića! Ne želimo biti dio oporbe ni politike, poručili su tada iz Nezavisnih hrvatskih seljaka, dok su iz Stožera istodobno NHS-u poručili »neka idu kod HDZ-a i rade prosvjede protiv nas, takve ljude u našoj organizaciji više ne trebamo«.

Unatoč tome, Nezavisni hrvatski seljaci planiraju vlastiti prosvjed, neovisno od Stožera za obranu hrvatskog sela. Iako se još čeka službena potvrda, NHS bi prosvjed održao u Koprivnici krajem tjedna i to blokadom teretnog željezničkog terminala jer na taj kolosijek, tvrde, dolaze vagoni iz Poljske s pretovarenim ukrajinskim žitom i brašnom loše kvalitete. Izrazili su sumnju da su ti vlakovi u tranzitu i da idu prema Rijeci kako bi se žito izvezlo, odnosno smatraju da se to žito preprodaje u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter