ZAGREB

AEM predstavio Zbornik radova iz projekta poticanja novinarske izvrsnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Agencija za elektroničke medije (AEM) u ponedjeljak je predstavila Zbornik izabranih radova projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2022. u kojem su objavljeni izabrani tekstovi 107 autora za koje je na temelju javnog poziva bilo dodijeljeno 200.000 eura.

Ravnatelj AEM-a Josip Popovac istaknuo je da je riječ o o radovima nastalima u sklopu trećeg ciklusa Projekta koji se provodi na temelju bespovratnih sredstava proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću. Dodao je i da je početni iznos od milijun kuna lani bio značajno povećan na milijun i petsto tisuća kuna, odnosno 200.000 eura.

''Projekt je od samog početka dao poticaj kvalitetnom novinarstvu i jako je unaprijedio hrvatski medijski prostor. Nadam se da smo dali dobar doprinos boljem novinarstvu i društvu'', kazao je Popovac.

Članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta Anita Malenica predstavila je rezultate prva tri ciklusa Projekta poticanja novinarske izvrsnosti u kojima je sudjelovalo 336 novinara i novinarki te 135 elektroničkih publikacija. Ukupno je bilo predloženo 546 novinarskih projekata od kojih je ostvareno njih 270, s ukupno 1850 članaka.

Anita Malenica: Projektom se želi osnažiti istraživačko novinarstvo

Istaknula je i da se projektom želi osnažiti istraživačko i na činjenicama utemeljeno novinarstvo, što je prepoznato od struke, medijskih profesionalaca i publike, ali i od Ministarstva pravosuđa koje je taj projekt uvrstilo u strategiju sprječavanja korupcije.

Članica Povjerenstva za ocjenu radova Ivana Petrović ocijenila je da je novi Zbornik novinarskih radova iz projekta poticanja novinarske izvrsnosti AEM-a dokaz da pravo, temeljito novinarstvo još postoji, bez obzira na česte kritike u javnosti. Naglasila je i kako Povjerenstvo prihvaća sve prijave, bez obzira na profesionalni status ili dob novinara kojima se na izbor ostavlja novinarsku formu kojom će se izraziti i obraditi temu koju smatraju aktualnom i društveno relevantnom.

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Boris Beck naglasio je da su zaslugom tog projekta vidljivije postale teme koje od kojih se u tzv. mainstream medijima bježi zbog komercijale, politike, cenzure i autocenzure.

Na Javni poziv za Projekt poticanja novinarske izvrsnosti u 2022. bilo je prijavljeno ukupno 160 novinarskih projekata od čega je 157 prijava bilo pravovaljano. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije najbolje ocijenjene projekte, a zaključno je bilo ostvareno 107 novinarskih projekata s ukupno 687 objavljenih članaka. Za projekt u ovoj godini javilo se oko 200 novinara, a rezultati javnog poziva AEM-a bit će poznati početkom srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter