OSIJEK

U Osijeku kampanja "Milijarda ustaje" protiv nasilja u obitelji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posljednjih godina u Osječko-baranjskoj županiji smanjen je broj prekršaja, a povećan broj kaznenih djela nasilja u obitelji, istaknuto je u utorak na tradicionalnoj kampanji "Milijarda ustaje", u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja".

Riječ je o globalnoj kampanji koju osječko-baranjska Policijska uprava (PU) od 2014. godine provodi s partnerskim institucijama, a prvenstveno je usmjerena protiv nasilja nad ženama.

Ove je godine kampanja održana na glavnoj osječkoj tržnici, u suradnji s osječkim plesnim studiom "Shine", Crvenim križem, nekoliko obrazovnih ustanova te županijskim i gradskim vlastima.

Statistika pokazuje da svaka žena čeka 10 do 15 godina da bi prijavila nasilje i da će svaka treća žena na svijetu tijekom života pretrpjeti neki oblik nasilja, rekao je službenik Odjela za prevenciju osječko-baranjske PU Marko Marić.

Na području Županije posljednjih godina brojke se kreću od preko 100 kaznenih djela nasilja u obitelji godišnje, te oko 500 prekršaja iz toga područja, pri čemu je smanjen broj prekršaja, a povećan broj kaznenih djela nasilja u obitelji, dodao je.

MUP redovito educira policijske službenike

MUP redovito educira policijske službenike da pri intervencijama znaju prepoznati je li riječ o prekršaju ili kaznenom djelu, što je jedan od razloga ovakvih statističkih podataka, pojasnio je Marić.

Ističe kako se kampanjom želi djelovati na svijest građana i upozoriti da ovo nije problem samo policije, jer ako netko trpi nasilje ili zna za nasilje, to je obvezan prijaviti. Jedino se zajedničkim angažmanom može znatno smanjiti broj slučajeva nasilja u obitelji, zaključio je.

Ravnatelj županijskog društva Crvenog križa Goran Latković rekao je kako je kampanja jedna od aktivnosti, koje provode u suradnji s policijom u prevenciji nasilja, ovisnosti i brojnih drugih devijacija u ponašanju, a koje imaju za cilj stvaranje zdravijeg i sretnijeg društva.

Ova kampanja je jedan od kreativnih načina kojim možemo poslati poruku da niti jedan oblik nasilja nije prihvatljiv, istaknuo je Latković.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin zadovoljan je što je Osijek dio ove vrijedne akcije, prvenstveno usmjerene na sprječavanje nasilja nad ženama.

Na žalost, ni Hrvatska u toj statistici nije iznimka, ali trebamo graditi društvo s nultom tolerancijom na nasilje, a posebice kada se radi o nasilju nad ženama, poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter