OSIJEK

Osijek odbio nagodbu s tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osječko Gradsko vijeće u ponedjeljak je odbilo sklapanje nagodbe s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher", koje zbog otkazivanja ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada, nakon niza sudskih sporova, nagodbom od Osijeka i još četiri grada, nude da im se isplati 84 milijuna kuna odštete.

Javna ustanova Zbrinjavanja otpada istočne Slavonije (ZOIS), čiji su osnivači Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja, sklopila je 2006. godine s tim austrijskim tvrtkama ugovor o izgradnji regionalnog odlagališta otpada. Ugovor je 2009. raskinut zbog nepoštovanja ugovornih odredaba, među kojima je i nedobivanje građevinske dozvole, nakon čega su austrijske tvrtke tužile ZOIS tražeći odštetu za izgubljenu dobit za posao koji nikada nije ni počeo.

Vrhovni sud Hrvatske prošlogodišnjom odlukom u cijelosti je priznao prijašnje arbitražne pravorijeke Međunarodnog arbitražnog sudišta Međunarodne trgovačke komore u Munchenu na temelju kojih ZOIS austrijskim tvrtkama, na ime glavnog duga, kamata i troškova postupka, treba isplatiti oko 120 milijuna kuna.

Nakon te odluke "Strabag" i "Saubermacher" gradovima osnivačima ponudili su sklapanje nagodbe s isplatom oko 84 milijuna kuna, čime bi se završili svi sudski sporovi i nastale tražbine.

Opunomoćenik Grada Osijeka u tom predmetu odvjetnik Željko Švedl je rekao kako gradovi osnivači predlažu da se odbije nagodba jer austrijske tvrtke protiv gradova istodobno vode sudski spor na osječkome Trgovačkom sudu, gdje je njihov tužbeni zahtjev u prvom stupnju odbijen.
Dodao je kako su u tom predmetu gradovi imali protutužbeni zahtjev da se sporni ugovor iz 2006. godine proglasi ništetnim, koji je također odbijen, pa je u takvim okolnostima teško prihvatiti nagodbu dok se predmet u žalbenom postupku ne riješi na Visokome trgovačkom sudu (VTS).
Istaknuo je kako žalbeni postupci na tom sudu traju od dvije do četiri godine te da je gradonačelnik Ivan Vrkić, prije šest mjeseci, tom sudu uputio zahtjev da se ubrzanja postupak zbog interesa gradova osnivača, ali, dodao je, teško je predvidjeti u kojem će roku taj predmet biti riješen.

Vijećnica HDZ-a Sanda Pašuld rekla je kako će pri glasovanju vijećnici te stranke ostati suzdržani jer HDZ nije sudjelovao u osnivanju ZOIS-a i odabiru poslovnih partnera, a ni odvjetnika koji u tim sporovima zastupaju Grad.

Zato u HDZ-u, kako je istaknula, ne žele prihvatiti rizik od mogućeg gubitka spora niti 'držati ljestve' onima koji su sudjelovali u tim 'mutnim poslovima'.
Odgovornost za te poslove morat će snositi političke stranke čiji su predstavnici donosili ključne odluke o tom pitanju, a neke od tih stranaka i danas su zastupljene u vladajućoj koaliciji u Gradskom vijeću, poručila je Pašuld.

 Vukovarsko Gradsko vijeće 6. veljače također nije prihvatilo odluku o nagodbi između Grada i austrijskih tvrtaka "Strabag" i "Saubermacher" . 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter