IL SALONE DEL CAMPER

HRVATSKA KAMPING PONUDA PREDSTAVLJENA U PARMI: Istra najtraženija među talijanskim kampistima

(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Kamping ponuda Hrvatske predstavljena je u Parmi, na "Il salone del camper", drugom najposjećenijem kamping sajmu u Europi. Sajam je otvorio talijanski ministar poljoprivrede i turizma Gian Marco Centinao. Naglasio je da o velikoj vitalnosti ovog sektora govori podatak da je udruživanjem sajamskog segmenta i proizvođača kamping opreme u Italiji promet prošle godine povećan za 43 posto, prodano je 20 posto više kampera i ostvaren promet uvećan za milijardu eura.

- U Parmi je na skoro četiri i pol hektara izložbene površine bilo prisutno 300 izlagača. Istra, koja je bila najtraženija, prezentirana je u Top Camping brošuri u kojoj je na sedamdesetak stranica Istra prisutna s dvadesetak kampova; dakle, skoro pola brošure o najboljim kampovima Hrvatske. Sa štandom na 16 kvadrata i s četiri informatora bili smo najjači hrvatski tim, a imali smo i tu privilegiju da smo prezentirali i sve informativne materijale Hrvatske turističke zajednice. Već prvi dan nastupa razgrabljena je jedna paleta kataloga. Posjetilo nas je troje stručnih novinara, iz Camper& Caravana, Plein Aira i Camper Lifea, a dali smo i izjavu za TV Camping ACT Italia, kaže Jerko Sladoljev iz Top Campinga, udruženja sa sjedištem u Poreču.

Ove godine sajam je obišlo 135 tisuća ljudi, što Sladoljev tumači pokazateljem da je kamping postao jedan od najvitalnijih turističkih segmenata. Samo od kampinga Italija godišnje ima promet od 54 milijuna noćenja i osam milijuna kampista, među kojima 50 posto čine domaći gosti. Kamping promet stranih gostiju raste po godišnjoj stopi od 7,7 posto, a ukupan rast kamping prometa iznosi 2,2 posto godišnje. Ukupnih 58,7 milijuna noćenja predstavljaju promet od 39,2 milijarde eura ili rast u odnosu na prošlu godinu od 7,2 posto. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter