ZAGREB

Raiffeisen Invest pokreće fond održivog razvoja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Raiffeisen Invest pokreće fond Raiffeisen Sustainable Mix, temeljen na konceptu održivog razvoja, čija početna ponuda kreće danas, izvijestili su u ponedjeljak iz Raiffeisen banke (RBA).

"U razdoblju od 7. rujna do 6. listopada 2020. godine trajati će početna ponuda fonda Raiffeisen Sustainable Mix. To je ujedno prvi fond u Hrvatskoj koji se temelji na konceptu održivog razvoja, što znači da se prilikom ulaganja, uz financijske aspekte, uzimaju u obzir tri najvažnija kriterija - zaštita okoliša, utjecaj na društvo i socijalni aspekti te korporativno upravljanje", navodi se u priopćenju.

Riječ je o mješovitom otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom pod upravljanjem Raiffeisen Investa, a osim mogućeg financijskog povrata postoji i ekološki i socijalni povrat.

Ulaže se samo u kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti, pri čemu se napominje da su i održiva ulaganja također izložena fluktuacijama na tržištima kapitala te su mogući i gubici vrijednosti.

Početna vrijednost udjela prilikom početne ponude iznosi 100 eura te će fond započeti s radom po uspješnom okončanju početne ponude udjela. Fond je denominiran u euroma, a uplate su moguće i u eurima i kunama. Pritom, minimalan ulog iznosi 65 eura ili 500 kuna. Zahtjeve za izdavanje udjela u fondu moguće je podnijeti u svim RBA poslovnicama u kojima su dostupne i detaljnije informacije o fondu, kažu iz RBA.

Predsjednica Uprave Raiffesisen Investa Vesna Tomljenović Čičak u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da je ulaganje u svrhu održivosti izraz odgovornosti "koju smo kao dio fondovske industrije preuzeli na sebe upravo pokretanjem prvog fonda u Hrvatskoj koji se temelji na poštivanju ekoloških, socijalnih i upravljačkih kriterija prilikom odabira investicija". 

"Briga za okoliš, održiva energija, rodna ravnopravnosti teme su od izuzetne važnosti te će se kroz fond ulagati u one kompanije i države koji principe održivog razvoja drže od prioritetnog značaja. Upravo pokretanjem ovog fonda građanima i kompanijama u Hrvatskoj pružena je prilika da ulažu u ostvarivanje održive budućnosti“, rekla je Tomljenović Čičak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter