ČAKOVEC

Međimurje dobilo drugi znanstveno-istraživački centar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U manje od pola godine Međimurje je dobilo drugi znanstveno-istraživački centar, jer je nakon Metalske jezgre u utorak otvoren i Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Projekt je vrijedan gotovo 11,9 milijuna kuna i sufinanciran je sredstvima EU za regionalni razvoj. U obnovljenoj zgradi u prostoru bivše vojarne opremljena su četiri znanstvena laboratorija, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke.

Kroz rad Centra osigurana je istraživačko-razvojna infrastruktura koja će poslužiti za provedbu temeljnog industrijskog istraživanja, eksperimentalnog razvoja i obrazovanja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na otvorenju je istaknuo da se u Međimurju razvijaju tehnologije i nastaju ideje koje se provode u djelo.

Naglasio je kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut za medicinska istraživanja i druge institucije biti dionici ovog projekta te dati doprinos razvoju poduzetničke klime i infrastrukture.

Ivica Šušak iz Ministarstva znanosti kazao je da će Centar pridonijeti povećanju broja primjenjivih istraživačkih projekata.

"Aktivnosti laboratorija, proširena stvarnost, upotpunit će mehanizam laboratorija održive gradnje i obrnuto. Radit će se i na razvoju novih inovativnih proizvoda, materijala za potrebe zelene gradnje", najavio je.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je ulaganje u obrazovanje, suvremenu opremu i infrastrukturu te poticanje izvrsnosti smjer u kojem se razvija Međimurje koje na dvije visokoškolske ustanove, Međimurskom veleučilištu i Odsjeku Učiteljskog fakulteta, ima oko 1500 studenta.

Dekan Igor Klopotan istaknuo je da Međimursko veleučilište već 13 godina uspješno provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na konceptu cjeloživotnog učenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter