(Hina/EPA)
Francuski proizvođači šećera Tereos i Cristal Union objavili su da će ranije krenuti s proizvodnjom u novoj sezoni kako bi izbjegli moguća ograničenja u potrošnji energije ove zime.
Industrija proizvodnje šećera troši puno energije, a šećerane u Francuskoj obično rade od sredine rujna do početka veljače i u preradi šećerne repe troše puno plina.
Tereos i Cristal Union, dva najveća proizvođača šećera u Francuskoj, planiraju pomaknuti početak proizvodnje za otprilike tjedan dana, na kraj idućeg tjedna.
"Pomaknuli smo početak rada naših poogona kako ne bismo bili aktivni tijekom siječnja i veljače, najhladnijih mjeseci, budući da će rizik ograničenja potrošnje tada biti najveći", rekao je u srijedu izvršni direktor Cristal Uniona Xavier Astolfi.
U siječnju će raditi samo jedna tvornica Cristal Uniona srednje veličine, rekao je Astolfi.
Francuska premijerka Elisabeth Borne pozvala je u ponedjeljak kompanije da do rujna izrade planove o štednji energije, upozorivši ih da će prve biti na udaru ako bude li Francuska prisiljena racionirati opskrbu plinom i strujom.
"Trenutno još ne znamo koliko će daleko ići s tim ograničenjima, ali mi smo zimska industrija pa moramo izraditi prognoze", rekao je glasnogovornik Tereosa, dodavši da će datum završetka proizvodnje ovisiti o vremenskim prilikama..
Odluku o ranijem početku proizvodne sezone kompanije su donijele nakon konzultacija sa zadrugama. One koje se odluče ranije vaditi repu dobit će naknadu.
Ranija žetva znači i manji prinos, ali to je još uvijek bolje nego ostaviti repu na poljima zbog zatvaranja tvornica, ističe direktor glasnogovornik Cristal Uniona.