Gastro manifestacija

Dan limskih oštriga održava se ove nedjelje unatoč nepovoljnoj prognozi

| Autor: Glas Istre
(Turistička zajednica Općine Kanfanar)

(Turistička zajednica Općine Kanfanar)


Približava se treće izdanje omiljene gastronomske manifestacije Dan limskih oštriga, koja će se održati ove nedjelje, 23.3.2025. od 11 do 16 sati na rivi Limskoga kanala.

Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima.

(Turistička zajednica Općine Kanfanar)(Turistička zajednica Općine Kanfanar)

Posjetitelje na rivi očekuje bogata eno-gastronomska ponuda te niz popratnih sadržaja. Osim u svježim (sirovim) oštrigama koje će se prodavati u porcijama po 4 ili 8 komada, ljubitelji morskih delicija moći će uživati i u rižotu s dagnjama iz Limskoga kanala i pohanom oštrigom. Obzirom da se oštrige odlično sljubljuju s vinima i pjenušcima, bit će tu i brojne vinske etikete, poput vina i pjenušaca vinarija Lunika, Perun, Terzolo, Matošević, Mario Banko…

Pored oštriga i vina, goste će dočekati i lokalni izlagači sa svojim proizvodima, a za veselu i ugodnu atmosferu pobrinut će se Little Whisper duo. Planirane panoramske vožnje brodom do uzgajališta kamenica održat će se i u slučaju kiše, a odgodit će se jedino u slučaju jakoga vjetra. Vožnje su u planu svakih sat vremena u vremenu trajanja manifestacije, ali ovisno o vremenskim uvjetima u nedjelju, satnice su podložne promjenama.

(Turistička zajednica Općine Kanfanar)(Turistička zajednica Općine Kanfanar)

U znaku oštriga bit će i restorani "Viking" i "Fjord" koji pripremaju atraktivnu gastronomsku ponudu na bazi oštriga. Po cijeni od 45 eura restoran "Viking" nudit će: 2 sirove oštrige, 2 gratinirane oštrige, tjesteninu s oštrigama, filet ribe s oštrigama i palentom i desert. Restoran "Fjord" ponudit će širok izbor jela na bazi oštriga, a meni po "vlastitom guštu" birat će si sami gosti. Jela koja će bit u ponudi su: oštrige na ledu, gratinirane oštrige, juha od oštriga i morskih algi, oštrige s fužima, filet brancima u umaku od oštriga i krumpir s blitvom, punjene lignje s oštrigama i palenta te širok izbor deserata, a sve to u cjenovnom rasponu od 3,50 eura do 20 eura. Zbog očekivanog velikog broja gostiju, poželjne su rezervacije mjesta u restoranima.

Također, počevši od 10 sati ujutro, u prizemlju restorana "Fjord" održavat će se vođene degustacije oštriga, u sklopu EU projekta MARINET (Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije) koji se bavi inovacijama u uzgoju riba i školjkaša te jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u toj gospodarskoj grani s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja. Prijave za vođenu degustaciju kamenica vrše se putem ove poveznice.

(Turistička zajednica Općine Kanfanar)(Turistička zajednica Općine Kanfanar)

Obzirom na nestabilnu vremensku prognozu, organizatori upućuju zainteresirane posjetitelje da nastave pratiti internet stranice Općine Kanfanar i TZO Kanfanar te društvene mreže (Visit Kanfanar, Dan limskih oštriga), gdje će se objaviti eventualne izmjene programa i sadržaja manifestacije, ovisno o vremenskim uvjetima.

Cilj je ove manifestacije dodatno valorizirati limsku oštrigu, najpoznatiju školjku ovog područja na koje se ciljano dolazi upravo radi uživanja u plodovima mora, posebno školjkama. Termin manifestacije odabran je u ovom dijelu godine jer su upravo sada ove školjke najpunije, a po mnogima i najukusnije.

(Turistička zajednica Općine Kanfanar)(Turistička zajednica Općine Kanfanar)

Dan limskih oštriga održava se u organizaciji Općine Kanfanar i Turističke zajednice Općine Kanfanar, uz potporu gospodarskih subjekata iz Limskoga kanala (restorani "Viking" i "Fjord" i uzgajalište školjki "Istrida d.o.o.") te Istarske županije i drugih partnera.

Detaljnije informacije o programu manifestacije dostupne su ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter