doprinosi za zdravstveno

Vlada bi mogla ukinuti olakšicu za zapošljavanje mladih. Ravnatelj Uprave za rad objašnjava zašto

| Autor: Glas Istre
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Vlada bi od iduće godine mogla poslodavcima ukinuti povlasticu neplaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenih osoba mlađih od 30 godina, javlja HRT. Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, je podsjetio kako je olakšica za zapošljavanje mladih uvedena 2015. kada je situacija bila mnogo nepovoljnija nego danas.

- Imali smo 28,4 posto stopu nezaposlenosti mladih, prosjek EU-a bio je 17,5 posto. Danas je prosjek EU-a 11 posto, a Hrvatske 10 posto, rekao je Opalić.

- Zaposlenost mladih je prešla 40 posto 2017., dvije godine nakon uvođenja mjere. Ne može se reći da je bila direktno rezultat te mjere, već je bila rezultat kretanja na tržištu. Kada je mjera uvedena, 16 tisuća poslodavaca ju je koristilo za oko 42 tisuće mladih, a danas to koristi 55 tisuća poslodavaca za čak 215 tisuća mladih, od toga preko 57 tisuća mladih stranih radnika.

Zato ne vidimo zašto bi ova mjera postojala, a s druge strane ide se na 5 godina oslobađanja od plaća poreza na dohodak za povratnike, za mlade ljude koji su van otišli raditi, rekao je Opalić.

Cijeli prilog dostupan je ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter