SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze blago porasle, trgovanje oprezno

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno dok se čeka kvartalno poslovno izvješće tehnološkog diva Nvidie, koje bi moglo usmjeriti tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 8.350 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 posto, na 18.745 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 7.590 bodova.

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,9 posto.

Na burzama vlada oprez jer će u srijedu najveći svjetski proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia objaviti kvartalne poslovne rezultate.

Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie porasla je gotovo 3.000 posto od 2019. godine, a tržišna vrijednost kompanije dosegnula je 3.200 milijardi dolara.

Zbog toga svaki pomak cijene te dionice utječe na cijelo tržište.

Ulagači su oprezni jer se plaše da bi rezultati Nvidie mogli biti slabiji nego što se očekuje. A očekuje se puno jer bi samo snažan rast dobiti i prihoda mogao opravdati skok cijene dionice te kompanije od početka godine za više od 150 posto.

Očekuje se da će prihodi kompanije u drugom tromjesečju biti dvostruko veći u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a čak bi i to, kažu analitičari, moglo razočarati ulagače.

Rezultati najvećeg svjetskog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju mogli bi znatno utjecati na smjer tržišta jer će ili podržati nastavak euforije u vezi razvoja umjetne inteligencije ili će ta euforija splasnuti.

„Ljestvica je postavljena doista visoko, ne samo za Nvidijinu zaradu i smjernice, nego za cijelu priču o razvoju umjetne inteligencije, koja već dulje vrijeme podržava rast tehnološkog sektora”, objašnjava Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter