izbori su sve bliže

Neki Amerikanci počeli glasati na predsjedničkim izborima kako bi se smanjio pritisak na birališta 

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Američka potpredsjednica Kamala Harris, 45 dana prije predsjedničkih izbora 5. studenoga, putuje u petak u Georgiju gdje će održati govor o pravu na pobačaj, a birači u nekoliko američkih saveznih država počeli su prijevremeno izlaziti na birališta.

Republikanski kandidat Donald Trump putuje u Miami na sastanak o prikupljanju sredstava za kampanju koji je zatvoren za medije. Oboje kandidata potrošit će za izbore gotovo milijardu američkih dolara. 

Izbori su neizvjesni kao nikad prije. Kandidati su izjednačeni u nekoliko od sedam ključnih država koje mogu glasati za jednu ili drugu stranu i koje će odlučiti izbore.

Među njima je Georgija, gdje je Joe Biden pobijedio 2000. s manje od 12.000 glasova prednosti ispred Trumpa.

Trump je u Georgiji optužen da je vršio pritisak da se ponište rezultati izbora u toj državi. 

Harris će u Atlanti spomenuti slučaj Amber Thurman čija je smrt bila izravna posljedica jako strogog zakona protiv pobačaja u toj državi, po istrazi koju je ovaj tjedan objavio ProPublica.

Izbori 5. studenoga sve su bliže. U petak su otvorena birališta u tri savezne države koje omogućuju biračima da osobno prijevremeno glasaju. To je predviđeno za birače koji neće moći glasati na dan izbora iz osobnih razloga te kako bi se smanjio pritisak na birališta 5. studenoga. 

Tri države o kojima je riječ su Virginija, Minnesota i Južna Dakota. Druge će slijediti u danima i tjednima koji dolaze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter