SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze blago porasle, trgovanje oprezno

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim su burzama u utorak ujutro indeksi blago porasli, no trguje se oprezno dok ulagači prate situaciju na Bliskom istoku i čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,45 posto, na 8.365 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,07 posto, na 18.630 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 7.610 bodova.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, pa je skliznuo s najviše razine u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu porasle 0,2 posto. U Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Ulagači su oprezni jer se plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku između islamističke militantne skupine Hezbolaha i Izraela.

Osim toga, jučer su i na Wall Streetu cijene dionica pale. Doduše, Dow Jones indeks ojačao je 0,16 posto, no S&P 500 skliznuo je 0,32, a Nasdaq indeks 0,85 posto.

Pritom su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 1,1 posto.

To je ponajviše posljedica pada cijene Nvidie za više od 2 posto uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata tog proizvođača čipova u srijedu.

Ulagači se plaše da bi rezultati Nvidie mogli biti slabiji nego što se očekuje. A očekuje se puno jer bi samo snažan rast dobiti i prihoda mogao opravdati skok cijene dionice od početka ove godine za više od 150 posto.

„Nvidia bi mogla razočarati. To se obično događa kada većina ulagača uopće ne sumnja da bi vijesti mogle biti imalo loše”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Pod pritiskom su jučer bile i druge tehnološke dionice jer bi slabiji rezultati Nvidie mogli poremetiti euforiju u vezi razvoja umjetne inteligencije, koja je ove godine dovela do snažnog rasta cijena dionica kompanija, kao što su Microsoft, Alphabet i Meta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter