Međunarodna tržišta

Cijene nafte ojačale ali na putu tjednog gubitka

| Autor: Hina
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Cijene nafte ojačale su u petak na međunarodnim tržištima, ali su i dalje na putu tjednog gubitka jer su slabiji podaci o zapošljavanju u SAD-u izazvali zabrinutost oko zdravlja najvećeg svjetskog potrošača nafte, dok obnovljeni pregovori o prekidu vatre u Gazi smanjuju zabrinutost za opskrbu.

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla u odnosu na prethodno zatvaranje 67 centi, na 77,89 dolara.  Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 69 centi višoj cijeni, od 73,70 dolara. Cijena je u Londonu do sada u ovome tjednu u minusu oko 2 posto, a na američkom tržištu za gotovo 4 posto.

Cijene su na oba tržišta u ovome tjednu potonule na najnižu razinu od početka siječnja, nakon što je američka vlada oštro snizila svoju procjenu novih radnih mjesta koja su poslodavci u ovoj godini otvarali do ožujka.

To je, naime, izazvalo zabrinutost zbog potencijalne recesije u SAD-u koja bi naštetila potražnji u tom najvećem svjetskom naftnom potrošaču, ali neki analitičari smatraju da je to bila pretjerana reakcija na reviziju procjene. Tržište će pozorno pratiti uvodni govor predsjednika središnje američke banke Jeromea Powella kasnije tijekom dana, a tržišta uvelike očekuju smanjenje kamatnih stope nakon sljedećeg mjeseca.

I nedavni podaci iz najvećeg uvoznika nafte Kine ukazali su na nastavak teškoća u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu i usporavanje njegove potražnje za naftom iz rafinerija. Obnovljenja nastojanja za prekidom vatre u Gazi između Izraela i Hamasa, pak, također su pomogla ublažiti zabrinutost za opskrbu i pritisnula cijene nafte. Izaslanstva SAD-a i Izraela započela su u četvrtak novi krug sastanaka u Kairu kako bi se riješile razlike oko prijedloga za uspostavu primirja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC)  u odvojenom je izvješću objavila da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njezinih članica pojeftinila 70 centi, na 76,33 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter