svjetska tržišta

Na Wall Streetu S&P 500 porastao, Dow Jones pao

| Autor: Hina
burza/ ilustracija (pixbay)

burza/ ilustracija (pixbay)


Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao drugi dan zaredom, dok je Dow Jones pao zbog pritiska na dionice energetskog i financijskog sektora.

Dow Jones oslabio je 0,23 posto, na 40.736 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 posto, na 5.495 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 17.025 bodova.

U većini najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, no oštro su, u prosjeku gotovo 2 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru.

Pritisak na taj sektor posljedica je oštrog pada cijena nafte, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) smanjila procjene potražnje za 'crnim zlatom' u ovoj i idućoj godini zbog sporog rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Znatno je, u prosjeku 1 posto, pao i financijski sektor. Pritom su najviše pale cijene dionica JPMorgan Chasea, više od 5 posto, i Goldman Sachsa, više od 4 posto, nakon što su te banke upozorile da bi im prihodi u tekućem tromjesečju mogli biti manji nego što se procjenjivalo.

I dok je Dow Jones pao, S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su drugi dan zaredom, što se uglavnom zahvaljuje korekciji cijena dionica, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Idućih će dana u fokusu ulagača biti izvješća koja će pokazati kako se u kolovozu u SAD-u kretala inflacija.

Izvješće o potrošačkim cijenama bit će objavljeno u srijedu, a analitičari procjenjuju da su te cijene na mjesečnoj razini porasle 0,2 posto, kao i mjesec dana prije, a da su na godišnjoj razini porasle 2,6 posto, nešto sporije nego mjesec dana prije.

U četvrtak će, pak, biti objavljeni podaci o proizvođačkim cijenama.

Ta bi izvješća mogla utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatama na sjednici idućega tjedna.

Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, no ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0,50 postotnih bodova.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 posto, na 8.205 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,96 posto, na 18.265 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 7.407 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter