Klimatski poremećaji

Rijedak fenomen: U vrućoj Sahari pale obilne količine kiše

| Autor: Glas Istre, Istramet
(Foto: Istramet)

(Foto: Istramet)


Rijedak meteorološki fenomen ovih dana zahvaća Saharu gdje padaju obilne kiše! Ponegdje je u samo jednom danu palo više kiše nego što valja očekivati u cijeloj godini.

Tako je jučer u In-Salahu u Alžiru prema službenim podacima palo 16,8 mm kiše. Godišnje u tom gradu padne tek 14 mm, dok je prosjek u rujnu 1,4 mm! Riječ je o gradu koji se nalazi u središnjem dijelu Alžira, u oazi, a ima vruću pustinjsku klimu te je kao i u cijeloj Sahari kiša iznimno rijetka pojava, prenosi Istramet.

Stručnjaci tvrde kako je uzrok ovakvim pojavama neuobičajeno pomicanje Intertropske konvergentne zone (ITCZ) prema sjeveru, zbog čega je došlo do pojave intenzivnih oborina u Sahari, koja je inače jedno od najsušnijih mjesta na Zemlji.

ITCZ, pojas vlage i nestabilnosti koji se obično nalazi blizu ekvatora, odgovoran je za formiranje oluja i oborina u tropskim područjima. Ovog puta, zbog promjene u obrascima atmosferskih cirkulacija, ITCZ je došao puno sjevernije nego inače, donoseći vlažan zrak duboko u sjevernu Afriku, uzrokujući neviđene kišne epizode u pustinji.

Ovakvi klimatski poremećaji sve češće su povezani s klimatskim promjenama, a znanstvenici smatraju da ovakvi događaji mogu biti pokazatelj velikih promjena.

S kišom u Sahari nije kraj. Prema modelima, uključujući i naš WRF, pljuskova će u pustinji biti i idućih dana. (P.R./IM).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter