Svjetska tržišta

Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, dok su nakon novog izvješća o inflaciji u SAD-u splasnule nade u oštar rez kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na 40.861 bod, dok je S&P 500 porastao 1,07 posto, na 5.554 boda, a Nasdaq indeks 2,17 posto, na 17.395 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja na najvećoj svjetskoj burzi vladao je oprez jer su nakon izvješća o inflaciji u SAD-u splasnule nade u oštar rez kamatnih stopa.

Potrošačke su cijene, naime, u kolovozu porasle 0,2 posto na mjesečnoj razini, kao što se i očekivalo, no temeljna stopa rasta cijena, iz koje su izuzete cijene energije i hrane, porasla je više nego što se očekivalo – za 0,3 posto.

Ti podaci nisu promijenili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike.

No, sada je gotovo sigurno da će Fed kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a ne, kao što su se neki nadali, za 0,50 postotnih bodova.

Zbog toga je na početku trgovanja i tehnološki sektor bio u minusu. No, do kraja trgovanja S&P 500 indeks tog sektora snažno je porastao, pa je trgovanje završio u plusu od 3,3 posto.

To se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionica Nvidie za 8 posto, nakon vijesti da bi američke vlasti mogle dozvoliti izvoz naprednih čipova te kompanije u Saudijsku Arabiju.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u šest su cijene dionica jučer porasle, a u pet pale.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 8.193 boda, a pariški CAC 0,14 posto, na 7.396 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,35 posto, na 18.330 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter