smanjen obujam posla

Zbog krize u zapadnoj Europi bez posla ostalo 1100 radnika u Republici Srpskoj

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio: Vedran Karuza)

Ilustracija (Snimio: Vedran Karuza)


U ovoj godini je oko 1.100 radnika u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj ostalo bez posla u drvnoj i prerađivačkoj industriji nakon raskidanja ugovora s kompanijama u zapadnoj Europi koje su zbog krize smanjile obujam poslova. 

"Drvna i pređivačka industrija su dva sektora u Republici Srpskoj koja su najviše pogođena krizom jer su izvozno orijentirani", rekao ja u četvrtak ministar rada Republike Srpske Danijel Egić. Pojasnio je kako je uglavnom došlo do otkazivanja ugovora o suradnji s kompanijama u zapadnoj Europi koje rade smanjenim kapacitetom zbog krize. 

Po njegovim tvrdnjama, u drvnoj i prerađivačkoj industriji se pojavila nelojalna konkurencija s proizvodima iz Ukrajine. 

Ministar Egić naveo je kako međutim nije bitnije smanjen broj zaposlenih u ovome entitetu, jer su radnici koji su dobili otkaze pronašli poslove u drugim proizvodnim sektorima. "Potrebno je mijenjati strukturu našeg gospodarstva te težiti razvoju grana koje su visokoproduktivne", dodao je. 

No, vlasti BiH jednako kao i gospodarstvo ovoga entieta u BiH suočavaju se i s iskušenjima nakon sankcija koje je američko ministarstvo financija i riznice uvelo nizu kompanijama koje se smatra bliskim obitelji čelnika Milorada Dodika. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter