SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze pale na početku tjedna, dolar stabilan

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči novih vijesti o inflaciji, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6,30 sati u minusu 0,7 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u dvije godine.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,7 i 1 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su krajem prošloga tjedna burzovni indeksi na Wall Streetu izgubili dio dobitaka od početka tjedna.

Nakon snažnog rasta, koji je potaknuo S&P 500 i Nasdaq indeks na najviše razine u povijesti, krajem tjedna cijene dionica tehnoloških kompanija ponešto su pale, pa su i indeksi skliznuli s rekordnih razina.

Osim toga, splasnule su nade da će američka središnja banka ove godine značajnije smanjiti kamatne stope jer čelnici Feda poručuju da neće žuriti sa smanjenjem kamata, s obzirom da je inflacija u SAD-u i dalje znatno iznad ciljanih razina od 2 posto.

Zbog toga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti novi podaci koji će pokazati popuštaju li inflacijski pritisci u SAD-u.

Ovoga će tjedna biti objavljena i izvješća o inflaciji u Australiji i Japanu.

Dolar stabilan, cijene nafte blago pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,85 bodova, otprilike isto kao i u petak navečer.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 159,80 na 159,70 jena.

A u odnosu na europsku valutu, dolar stagnira, pa se cijena eura kreće oko 1,0695 dolara, kao i u petak navečer.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nakon što su prošloga tjedna porasle oko 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,15 posto, na 85,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,19 posto, na 80,55 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter