svjetska tržišta

Pozitivan početak trgovanja na europskim burzama nakon blagdana

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim burzama početak trgovanja nakon produženih uskršnjih blagdana krenuo je u pozitivnom tonu, pri čemu je paneuropski Stoxx 600 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,32 posto, na 514,4 boda i tako dosegnuo novu rekordnu razinu nakon što je prvo tromjesečje završio s dobitkom od 6,8 posto, zahvaljujući ponajviše slabljenju inflacije, što otvara mogućnost da europska središnja banka u lipnju počne smanjivati kamatne stope. 

Istodobno, londonski Ftse indeks ojačao je 0,5 posto, na 7.992 boda, frankfurtski DAX za 0,23 posto, na 18.534 boda, a pariški CAC za 0,26 posto, na 8.227 bodova.

Većina dioničkih sektora je u plusu, a najviše pritom dionice rudarskih kompanija, za 1,6 posto.

Od važnijih objava, švicarski banarski div UBS najavio je da će ove godine, nakon provedeog spajanja s Credit Suisse,  pokrenuti otkup vlastitih dionica vrijedan 2 milijarde dolara, milijardu više nego se očekivalo. Cijena dionice UBS-a skočila je 1,2 posto.

Nove smjernice investitorima će dati podaci o proizvodnoj aktivnosti u eurozoni tijekom ožujka i njemačka inflacija. U međuvremenu, objavljeno je da su cijene nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu u ožujku prasle za 1,6 posto u odnosu na godinu anije, što je njihov navjeći rast od prosinaca 2022.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je u utorak blagih 0,09 posto, na 39.838 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter