SYDNEY

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze prate minuse na Wall Streetu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Većina burzovnih indeksa na azijskim tržištima u srijedu je bila u minusu drugi dan zaredom, prateći gubitke na Wall Streetu, dok se investitori i dalje brinu oko zdravlja američkih regionalnih banaka te čekaju da Fed ponovno podigne kamatne stope kasnje tijekom dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 6,00 sati bio je u minusu 0,7 posto. Japanski Nikkei, pak, bio je u plusu 0,12 posto, dok su australski i južnokorejski indeksi pali oko jedan posto.

Tijekom noći na Wall Streetu sva tri glavna dionička indeksa potonula su drugi dan zaredom budući da investitore brine zdravlje tamošnjih regionalnih banaka. 

Nakon propasti Silicon Valley i Signature banke u ožujku, kolaps First Republica tijekom vikenda dodatno je poljuljao povjerenje investitora u regionalne američke banke, pogotovo u uvjetima kad se očekuje daljnje zaoštravanje monetarne politike u SAD-u. Najveće gubitnice pritom su bile dionice PacWest Bancorpa, s padom cijene dionice za gotovo 28 posto te Western Alliance Bancorpa, za 15 posto.

 Većina tržišnih sudionika očekuje da će Fed danas ponovno podignuti kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a s posebnom pozornošću pratit će novinsku konferenciju predsjednika Feda Jeromea Powella.

Na deviznim tržištima stoga se oprezno trguje u očekivanju novih smjernica iz Feda, pri čemu je dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američkog dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio 0,23 posto, na 101,82 boda.

Istodobno, tečaj eura blago je ojačao prema dolaru, za 0,32 posto, na 1,1023 dolara. Tečaj jena, pak, spustio se s najviše razine prema dolaru od početka ožujka, oslabivši jedan posto na 136,02 jena za dolar.

"Reakcija na valutnim tržištima ovisit će o tome hoće li investitori iz izjava predsjednika Feda nakon zasjedanja ocijeniti da slijedi nastavak ciklusa zaoštravanja moentarne politike ili da će Fed posustati s dizanjem kamatnih stopa", rekao je Joseph Capurso iz Commonwealth Bank of Australia. On očekuje da će Powell biti za nastavak zaoštravanja jer je inflacija i dalje previsoka, a tržište rada previše napeto, iako su oba pokazatelja nedavno krenula u ispravnom smjeru.

Na naftnim tržištima nastavljeno je klizanje cijena crnog zlata, uoči daljnjeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u i euroezoni, što će usporiti gospodarske aktivnosti. Tako je cijena barela nafte u Londonu, nakon jučerašnjeg pada za 5 posto, jutros kliznula novih 0,2 posto, na  75,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel WTI-ja pojetinio za 0,1 posto na 71,59 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter