GOSTOVANJE U INK-U

ANTIRATNA PORUKA I GLAZBA Pijanist Andrey Gugnin: Kao umjetnik, kao Rus i kao ljudsko biće snažno osuđujem rat. Moje srce je uz narod Ukrajine i sve žrtve brutalne agresije

Mladi ruski pijanist Andrey Gugnin, koji, kada nije na nekoj svjetskoj turneji, živi u Zagrebu u samoj najavi koncerta oštro je osudio rusku invaziju na Ukrajinu te je kao poseban dodatak koncertu izveo "Preludij op. 33 br. 8" ukrajinskog skladatelja Sergeja Bortkiewiča

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mladi ruski pijanist Andrey Gugnin (Snimio Dražen Šokčević/ HNK Rijeka)

Mladi ruski pijanist Andrey Gugnin (Snimio Dražen Šokčević/ HNK Rijeka)


Izvrsni Riječki simfonijski orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca gostovao je preksinoć u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Na cjelovečernjem koncertu predstavljena su djela pripadnika najznačajnijih svjetskih skladatelja svih vremena - Beethovena i Mozarta. Uz orkestar se predstavio i mladi ruski pijanist Andrey Gugnin, koji, kada nije na nekoj svjetskoj turneji, živi u Zagrebu. U samoj najavi koncerta Gugnin je oštro osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

"Kao umjetnik, kao Rus i kao ljudsko biće snažno osuđujem rat. Moje srce je uz narod Ukrajine i sve žrtve ove brutalne agresije", istaknuo je Gugnin.

Upravo stoga je kao poseban dodatak koncertu izveo "Preludij op. 33 br. 8" ukrajinskog skladatelja Sergeja Bortkiewiča.

Andrey Gugnin pripada krugu najtraženijih pijanista mlađe generacije u svijetu, a redovito nastupa na pozornicama kao što su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Sydney Opera House, Eastman School of Music, Royal Festival Hall u Londonu…

Koncert, pod dirigentskom palicom karizmatičog Stjepana Vugera je otvoren Beethovenovom "Egmont uvertirom", koju je skladao za obnovu Geotheove drame "Egmont" u Burgtheatru.

Uslijedio je tehnički zahtjevan, a za slušanje iznimno moćan, snažan Mozartov "Koncert za klavir i orkestar u A-duru" sa stavcima Allegro, Adagio i Allegro assai.

Izvrsni glazbenici i prekrasne melodije poveli su nazočne sugestivnim glazbenim putovanjem, koji je sve uveo u neke čarobne glazbene svjetove, tako da se barem nakratko zaboravilo na loša i stresna zbivanja svugdje oko nas.

Za kraj je izvedena Beethovenova "Šesta simfonija u F-duru", poznatija kao "Pastoralna". Ovo je Beethovenovo djelo nadahnuto prirodom na poseban način, te nakon mirnijeg početka, nastavlja crescendo opisujući skladateljeve osjećaje prilikom opisa prirode, simbioze s njezinom ljepotom, što se osjeća u svakoj noti. I to je bio najbolji mogući završetak ove glazbene večeri.

Akteri ovoga koncerta ispraćeni su dugotrajnim ovacijama, a riječki su glazbenici u posljednje vrijeme česti pulski gosti, stoga zasigurno neće nedostajati niti u budućnosti takvih zbivanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter