Mješoviti zbor Labinske Zajednice

FOTOGALERIJA / "Giuseppina Martinuzzi": Dva i pol desetljeća glazbe, predanosti i strasti

| Autor: Branko Biočić


Mješoviti zbor Labinske Zajednice pod nazivom »Giuseppina Martinuzzi«, koji je osnovan 19. travnja 1999. godine, svečanim je koncertom u Malom teatrinu odnosno Circolu proslavio 25. obljetnicu. Na početku je zbor vodila Sabrina Stemberga Vidak, zatim Nerina Ševrlica Bolfan, Franko Ružić i Nicole Vidak, a trenutno zbor vodi maestra Đenana Levak.

Zbor ima 22 člana i dosad je imao oko 300 nastupa, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, a za Radio Pulu zbor je snimio sedam pjesama i sudjelovao u raznim televizijskim programima. U kolovozu 2015. godine, na međunarodnom festivalu Chorus Inside Croatia osvojio je srebrnu medalju. U inozemstvu, zbor je nastupao na koncertima u Trstu, Cavaion Veronese, Fossalta di Portogruaro, Sospirolo, Breda di Piave, Piombino Dese, Portorožu, Piranu, Karlsruheu i u pobratimljenim gradovima Manzano u Italiji i Baja u Mađarskoj. U svom bogatom repertoaru, zbor izvodi talijanske, istarske i dalmatinske narodne pjesme, te religiozne i božićne pjesme na različitim jezicima.

Minicantanti

Svečani koncert otvorio je Dječji pjevački zbor Minicantanti pod vodstvom Sabrine Stemberga Vidak a zatim je kao gost nastupio pjevački zbor Zajednice Talijana iz Opatije pod vodstvom maestra Petra Čučaka Migliaccia. Ostalo vrijeme pripalo je slavljenicima kojima su se kasnije na pozornici pridružili bivši polaznici Umjetničke škole M. B. Rašan iz Labina. Sudionike koncerta, goste i publiku pozdravila je predsjednica Zajednice Talijana u Labinu Daniela Mohorović.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Dvadeset pet godina glazbe, strasti i predanosti koja je obogatila našu zajednicu i donijela radost mnogim srcima. Kao predsjednica Zajednice Talijana Labin, želim izraziti svoje najiskrenije čestitke i duboku zahvalnost svim članovima zbora. Vaša upornost i vaš trud su sjajan primjer kako umjetnost i kultura mogu ujediniti i inspirirati. Hvala zboru na nebrojenim satima proba, prekrasnim nastupima i ljudskoj toplini koju ste podijelili u svakoj prilici. Svaka otpjevana nota, svaki izvedeni koncert pridonijeli su jačanju osjećaja pripadnosti i ponosa u našoj zajednici.

Naš zbor je temeljna komponenta, ne samo za našu zajednicu, već i za cijelu lokalnu zajednicu i šire. Kroz vaše nastupe gradili ste mostove među ljudima, širili ljepotu naše kulture i jačali veze s drugim zajednicama. Želim vam još mnogo godina uspjeha i harmonije. Nastavite pjevati s istom strašću i radošću koju ste pokazali u ovih prvih dvadeset pet godina. Neka vaša glazba nastavi odjekivati snažno i jasno, noseći sa sobom naš duh i našu povijest, rekla je Mohorović te riječ predala predsjednici zbora Mariji Golja koja je članica od prvog dana i bila je »most« između Zajednice Talijana i zbora te je njena uloga bila neprocjenjiva jer je olakšala suradnju i održavala snažnu vezu među svima.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Sretna sam i ponosna na sve nas. Zahvaljujem Zajednici Talijana iz Labina, na podršci tijekom svih ovih godina. Zahvalni smo i svim dirigentima koji su nas vodili do sada, Sabrini, Nerini, Katji, Franku, Nicole i sada Đenani. Svi oni zajedno, ostavili su neizbrisiv trag u našim životima. Posebno želim pohvaliti Lina Viškovića, našeg najvjernijeg člana što se tiče dolazaka na. probe i vođenja knjige svih naših nastupa, zahvaljujući kojoj smo uspjeli napisati našu povijest. Htjela bih se zahvaliti i svim onim članovima koji su dali dio svog života ovom zboru, ali su morali odustati od njega. Osjećamo se poput velike familije, a Teatrino je naš drugi dom. Tu se sastajemo dva puta tjedno i naš zbor nosimo u srcu.

Tu se relaksiramo i zaboravimo na svakodnevne poteškoće, dijelimo lijepe i manje lijepe trenutke, trenutke tuge kada moramo reći zbogom našem članu. Do sada smo ispratili njih 19, ali znamo da su svi oni večeras tu sa nama u našim srcima. Nadam se da će naš zbor nastaviti uspješnim radom i da će se neki od članova Minicantanti pridružiti Zboru, kako bi se jednog dana moglo slaviti i 50 godišnjicu postojanja, rekla je predsjednica Zbora.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Zahvalnice

Prigodne zahvalnice i keramičke plakete kao zahvalu i doprinos u radu zbora dobili su voditelji zbora, članovi od osnutka do danas a to su Marija Golja, Marija Licul, Natalia Stemberga, Serđo Širol, Marija Zidarić, Marija Zupičić, Lino Višković, Dragan Balaško Kadoić i Mirela Peruško, Grad Labin, Talijanska unija te Istarska županija. Svi sadašnji članovi zbora dobili su također keramičku plaketu izrađenu u radionici Allegro.

Predsjednica prijateljske Zajednice Talijana Opatija, Sonja Kalafatović dobila je cvijeće. Rođendan zboru čestitali su te njegovu veliku ulogu za labinsku zajednicu Talijana istaknuli su u prigodnom govoru Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije, zamjenica župana Jessica Aquavita iz redova Talijanske nacionalne manjine i zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada. Kroz program je vodila Tanja Škopac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter