Dva desetljeća glazbenih inovacija

Jubilarno izdanje BaRoMus festivala u Rovinju otvoreno na Svjetski dan glazbe

| Autor: Sandra CERIN
(Snimila: Sandra Cerin)

(Snimila: Sandra Cerin)


Rovinj ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu BaRoMus festivala, jedinstvenog glazbenog događanja koje je postalo kulturna institucija na Mediteranu.

Ove godine, festival je otvorio gudački orkestar Acoustic Project Strings pod vodstvom maestra Dubravka Palanovića, a violinist Marco Graziani nastupio je u dvojakoj ulozi kao koncertni majstor i solist, izvodeći Haydnov koncert za solo violinu. Svirali su također koncert za violinu i orkestar u G-duru te djelo Petra Iljiča Čajkovskog "Serenada za gudače" u C-duru.

Temelji: raznolikost i kvaliteta

Jedan od vrhunaca večeri bila je izvedba "Rovinjski Concerto grosso", skladba koja je nastala na narudžbu festivala 2019. godine. Dubravko Palanović, skladatelj ove kompozicije, s oduševljenjem je podijelio svoje iskustvo.

- Drago mi je da sam imao priliku pisati za Festival na narudžbu maestra Domagoja Terzića. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da smo ovu skladbu snimili prošle godine te je izašla na mom autorskom albumu u izdanju Cantusa. Večeras smo je ponovno izveli na otvaranju jubilarnog 20. Baromus Festivala, nadajući se da smo publici prenijeli jednu lijepu energiju, kazao je glazbenik.

Marco Graziani, koncertni majstor i solist, također je podijelio svoje oduševljenje nakon koncerta.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam nastupio na jubilarnom dvadesetom izdanju Baromus Festivala. Crkva je prekrasna, publika također. Stvarno je poseban doživljaj ovdje svirati. Hvala maestru Domagoju Terziću što nas je pozvao. Izvođenje "Rovinjskog Concerto grosso" bila je posebno iskustvo, a posebno nas je radovalo izvesti i Haydnov koncert za solo violinu. Akustika je bila izvrsna, čembalo, sve kako treba biti!, ushićeno je kazao Graziani.

Maestro Domagoj Terzić, osnivač i direktor festivala, u ovom jubileju s ponosom ističe kako je Baromus tijekom dva desetljeća evoluirao, prilagođavajući se potrebama publike i zadržavajući visoke standarde izvrsnosti.

- Počeli smo kao festival barokne glazbe, ali kroz godine smo proširili repertoar. Sada festival uključuje različite stilove, od velikana klasične glazbe pa sve do od jazza i suvremene glazbe, kaže Domagoj Terzić.

(Snimila: Sandra Cerin)(Snimila: Sandra Cerin)

Terzić, koji je svoje obrazovanje stekao u Italiji, ističe važnost povezivanja visoke kulture s visokim turizmom jer "Rovinj je jedno od najljepših mjesta na Mediteranu, i ako težimo visokom turizmu, moramo težiti i visokoj kulturi," dodaje.

Unatoč uspjehu, organizacija festivala nije bez izazova.

- U Istri nam nedostaju koncertne dvorane i stalan simfonijski orkestar, što su ključni elementi za visoku kulturu, ističe Terzić. No, bez obzira na prepreke, cilj festivala po njemu ostaje isti: ostaviti trag u kulturnom naslijeđu Rovinja i šire.

Visoki turizam-visoka kultura

- U BaRoMus Festivalu vidim put kako bi se novi festivali i visoka kultura trebali razvijati, iako to nije lagan put, na to se nadovezao Palanović, skladatelj i umjetnički voditelj gudačkog orkestra Acoustic Project Strings. Njegova dugogodišnja i plodna suradnja s Domagojem Terzićem pokazuje koliko je festival bitan za razvoj kulture.

Baromus festival u svojih dvadeset godina održao je više od 150 koncerata. Ove godine, ističe se i nastup Katarine Livljanić, priznate stručnjakinje za ranu glazbu i profesorice na prestižnoj Schola Cantorum Basiliensis.

Terzić također spominje impresivan line-up izvođača poput Šimuna Matešića, Krunoslava Levačića, Daniela Bošnjaka te duo Leskovar - Filjak, koji će svojim talentom obogatiti ovogodišnje izdanje festivala.

Trag za buduće generacije

Festival je kroz svoju povijest ugostio brojne značajne umjetnike, među kojima je i Stjepan Hauser, danas svjetski poznati čelist.

- Hauser je nastupao ovdje tri godine prije nego što je postao dio 2Cellos. BaRoMus je bio mjesto gdje je započeo svoj uspon, prisjeća se maestro Domagoj Terzić.

Jedna od ljepših priča s festivala vezana je i uz suradnju s Matijom Dedićem.

- Na moju inicijativu, Matija je ovdje reinterpretirao Bachovu glazbu kroz svoj jazz svijet. Nastupali smo s temom "Jazzy Bach" i na kraju smo izdali CD koji je dobio Porina. Ta priča pokazuje kako Baromus može spojiti tradiciju i suvremenost, stvarajući nešto potpuno novo i uzbudljivo, kaže Terzić.

- Dođite i uživajte u ljepoti glazbe, poručuje Terzić, pozivajući sve ljubitelje umjetnost da postanu dio ovog kulturnog fenomena koji je kroz dvadeset godina, smatra, dokazao da kvalitetna kultura može trajati i napredovati, ostavljajući trag za buduće generacije.

Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije (odjel za kulturu i zavičajnost), Grad Rovinj, TZ Grada Rovinja, i Adris grupe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter