koncert u domu hrvatskih branitelja

Talijanski pijanist Filippo Gamba uronio u romantični svijet

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila: Annamaria Vidović)

(Snimila: Annamaria Vidović)


Umjetnička organizacija IM Infinite Music organizirala je u petak navečer u Domu hrvatskih branitelja koncert Filippa Gambe, talijanskog pijanista, na festivalu Piano poolA.

Nakon dva sjajna koncerta uvaženih pijanista Aleksandra Madžara i Olivera Kerna, ovo je treći koncert festivala koji će 9. srpnja zatvoriti Jan Niković u INK-u. Filippo Gamba ovim se recitalom vraća hrvatskoj publici nakon više od deset godina.

Koncert su omogućili Turistička zajednica Grada Pule, Arena Hospitality Group i Ministarstvo kulture i medija RH.

Tri pijanista u tri mjeseca - tri različita pristupa instrumentu, tri različite osobnosti, pijanističke škole, repertoara, a upravo u svemu ovome leži bogatstvo takvoga ciklusa i predstavljanja instrumenta.

(Snimila: Annamaria Vidović)(Snimila: Annamaria Vidović)

Gamba, kada svira, uronjen je posve u svoj svijet, u jedan drevni, romantični svijet, što je pokazao i odabir repertoara: od djela Roberta Schumanna (1810.-1856.): ''Arabesque, op.18'' i ''Waldszenen op. 82''. Velik utjecaj na Schumanna imao je doživljaj romantičke književnosti, s ekscentričnim i maštovitim svijetom, što je i vidljivo u njegovim kompozicijama, kao i u načinu izvedbe ovog talijanskog umjetnika, do Frédérica Chopina (1810.-1849.) i ''Poloneza u cis-molu, op. 26, br. 1'', ''Mazurke, op. 68 br. 1 u C-duru br. 2, u a-molu br. 3, u F-duru br. 4 u f-molu'', ''Nokturno u g-molu, op. 37, br. 1'', ''Valcer u Des-duru, op. 64, br. 1'' te Johannesa Brahmsa (1833.-1897.) ''Fantasien, op. 116''. Chopin je jedan od glavnih autora klavirskog romantizma, kojemu je njegov utjecaj odredio stilske i estetske smjernice. Upravo je izvedba djela ovog autora bio, sudeći po prijemu kod publike, vrhunac njegove izvedbe. I nakon toga tehnički vrlo precizna i pedantna izvedba Brahmsa, njegovu ''Fantasien'' sa stavcima Capriccio. Presto energico. Intermezzo. Andante. Capriccio. Allegro passionato. Intermezzo. Adagio. Intermezzo. Andante con grazia ed intimissimo sentimento. Intermezzo. Andantino teneramente. Capriccio. Allegro agitato.

Filippo Gamba (Verona, 1968.) se školovao kod Renza Bonizzata na Konzervatoriju u Veroni, te Marije Tipo i Homera Francescha. Osvojio je prvu nagradu na Concours Géza Anda u Zürichu 2000. Žiri kojim je predsjedao Vladimir Ashkenazy dodijelio mu je i Mozartovu nagradu za najbolju izvedbu Mozartova klavirskog koncerta. Dobitnik je nagrada na brojnim pijanističkim natjecanjima, uključujući Van Cliburn, Leeds, Gina Bachauer, Rubinstein-Tel Aviv i Beethovenovo natjecanje u Beču. Godine 1995. pobijedio je na pijanističkom natjecanju u Bremenu. Održao je recitale na mnogim značajnim festivalima. Gamba je svirao s Berlinskim simfonijskim orkestrom, Bečkim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Stuttgartskog radija, Weimar Staatskapelle, Zürich Tonhalle Orchestra, Camerata Academica Salzburg, Köln WDR simfonijskim orkestrom, Orkestrom Winterthur Musikkollegium i brojnim drugima. U Italiji Gamba surađuje s važnim koncertnim društvima u Rimu, Milanu, Veneciji, Firenci, Perugi, Palermu, Torinu te svim značajnim orkestrima. Snimio je dva nosača zvuka za Sony s violinistom Niimurom i pet za LOL Production. La Societa' dei Concerti Trieste nedavno je organizirala seriju njegovih recitala na kojima je umjetnik izvodio kompletan opus od 32 klavirske sonate Ludwiga van Beethovena. Zbilja dojmljiva biografija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter