RIBARSKA KOLIBA U PULI

Mediteran na pjatu s autorskim potpisom novog chefa Luke Bijelića

Ribarska koliba nosi to ime već više od stotinu godina i kroz čitavo to vrijeme, pa tako i danas, gosti od nas očekuju i dobivaju ono najbolje što gastronomiji može ponuditi naše more. Dakle, riba i plodovi mora svakako i dalje ostaju naš "forte", ali jednaku pažnju u kuhinji posvećujemo i jelima od mesa s obzirom na to da radimo s jednom dobrom porečkom mesnicom koja nam osigurava kvalitetno svježe i odležano meso, kaže chef Luka

| Autor: Milan Pavlović


Generacijama Puljana i njihovih gostiju Ribarska koliba bila je i ostala sinonim za vrhunski gastronomski užitak doživljen u jedinstvenom ambijentu restorana smještenog na jednoj od najljepših gradskih obalnih lokacija. Ta lijepa gastro priča spremna je ovog proljeća za nov i uzbudljiv nastavak koji već neko vrijeme u restoranskoj kuhinji ispisuje tim ljudi pod "dirigentskom palicom" novog chefa Ribarske kolibe Luke Bijelića.

Nakon okončanja školovanja u Opatiji ovaj mladi Riječanin s nestrpljenjem je krenuo u otkrivanje tajni gastro svijeta, te svoje vještine stjecao je u kuhinjama širom Starog kontinenta.

- Radio sam u Austriji, Njemačkoj, Engleskoj i Irskoj tako da sam imao prilike upoznati se s raznim kuhinjama i stilovima kuhanja. U Pulu sam stigao iz Dublina te prije nešto više od mjesec dana preuzeo dužnost glavnog chefa restorana Ribarska koliba. Veseli me povratak u Hrvatsku, ali i činjenica da imam priliku raditi u restoranu koji je prepoznat po svojem mediteranskom štihu i ponudi jela spravljenih od svježih i u najvećoj mjeri lokalnih namirnica.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

To me doista inspirira i namjera mi je da iz naše kuhinje svakodnevno serviramo kvalitetna jela spravljena od najsvježijih riba i morskih plodova, vrhunske komade odležanog mesa te poljoprivredne proizvode lokalnih proizvođača koji će nam pomoći da na najbolji mogući način gostima predstavimo gastronomsko bogatstvo i ukuse ovoga kraja. Dakle, svježina, kvaliteta i okusi, kao što i sami imate priliku vidjeti, bit će najvažniji potpis tog našeg novog menija koji smo spremni s ponosom i radošću u Ribarskoj kolibi predstaviti svojim gostima, kazao nam je chef Bijelić kojeg smo zatekli u pripremi originalnog i kreativnog slijeda hladnih morskih predjela.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Pet segmenata koji čine sadržaj "Hladnog pjata" Ribarske kolibe ovisit će, naravno, o dnevnoj ponudi svježe ribe i plodova mora, a chef Bijelić predstavio nam je što se na tom "pjatu" našlo na dan našeg posjeta.

Luka Batel (Snimio Milivoj Mijošek)Luka Batel (Snimio Milivoj Mijošek)

- Imamo sirovu Jakobovu kapicu u ceviche umaku od zelenih trava i citrus nota uz čips napravljen od jezika Jakobove kapice jer težimo u kuhinji razvijati "zero waste" koncepciju, odnosno u jelu maksimalno uporabiti sve iskoristive dijelove namirnica. Drugi segment ovog "hladnog pjata" je carpaccio od hobotnice, a imamo i sirove škampe na emulziji od krumpira i potočarke, s uljem od vlasca. Za ljubitelje školjki tu su dondole koje su se pirjale na maslacu s češnjakom, a tu je i jedna modernija varijanta taca napravljenog od lješnjaka i sezama u kojem se nalazi tuna tartar, a na njemu je još i gel od jabuke te jogurt, pojasnio nam je chef Luka.

Mediteranski klasici s potpisom

Riječ je o svojevrsnim mediteranskim klasicima s autorskim potpisom novog chefa Ribarske kolibe koji je zadovoljan što je sa svojim novim timom u relativno kratkom vremenu uspio razviti novu koncepciju i pripremiti ponudu koju vjeruje da će gosti prepoznati i prihvatiti.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Ribarska koliba nosi to ime već više od stotinu godina i kroz čitavo to vrijeme, pa tako i danas, gosti od nas očekuju i dobivaju ono najbolje što gastronomiji može ponuditi naše more. Dakle, riba i plodovi mora svakako i dalje ostaju naš "forte", ali jednaku pažnju u kuhinji posvećujemo i jelima od mesa s obzirom na to da radimo s jednom dobrom porečkom mesnicom koja nam osigurava kvalitetno svježe i odležano meso. Kao što ste imali priliku vidjeti kod "Hladnog pjata", prilikom slaganja sezonskog menija trudio sam se držati jednostavnosti i prepoznatljivosti jela koje se nalaze u našoj ponudi, ali s malim notama modernoga. Za večere smo pripremili degustacijski meni koji će se sastojati od tri do pet sljedova, dok se za ručak isto tako može odabrati varijanta menija u sljedovima ili se jela može birati a la cart, kaže naš sugovornik.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Pokazuje nam jedno od jela u ponudi, a riječ je, kaže, o klasičnoj salati od hobotnice pripremljenoj na malo moderniji način, odnosno na pjenici od krumpira i šafrana, ulja od bosiljka, praha od maslina te suncokretovih klica. Na tradiciju vuku i pljukanci koji u varijanti chefa Bijelića dolaze u umaku od ljuštura škampi te polupečenim repom jadranskog škampa blago termički obrađeni otvorenim plamenom. Jedan od mamaca i izazova za dolazak u Pulu, priznaje Bijelić, bila je Michelinova preporuka koju Ribarska već dvije godine ima i koju vjeruje da će sa svojim timom uspjeti i zadržati u narednom razdoblju.

Luka Bijelić (Snimio Milivoj Mijošek)Luka Bijelić (Snimio Milivoj Mijošek)

- Nadam se da će gosti prepoznati naš trud i ono što smo im pripremili te nam dati priliku da se pokažemo, poručio je novi mladi chef Ribarske kolibe.

Jedinstven gastrodoživljaj Istre

Novo lice u restoranu je i Luka Batel, mladi Puljanin koji je preuzeo ulogu menadžera restorana.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Ono što me izuzetno motivira i što mi je kao Puležanu izuzetno drago je činjenica da idemo u tom nekom smjeru tradicije na jedan moderan način. Ribarska koliba je restoran koji je svojim gostima oduvijek predstavljao najbolje iz mora, a drugi bitan segment je da je šezdesetih godina bila svojevrsna škola za najbolje konobare, kuhare i recepcionare s ovih područja. Stoga i danas želimo istaknuti da želimo imati najbolje proizvode, povezati se s domaćim proizvođačima i podržavati naše OPG-ove te ponuditi gostima autohtone proizvode i autentične okuse, odnosno jedinstven gastrodoživljaj Istre, poručuje Batel.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter