71. PULA FILM FESTIVAL

FOTO / Uručene nagrade najboljima: "Proslava" osvojila Veliku Zlatnu Arenu

| Autor: Vanesa Begić


Najbolji film ovogodišnje Pule, odnosno 71. Pulskog filmskog festivala je "Proslava" (režija Bruno Anković, snimljen prema knjizi Damira Karakaša). "Proslava" je djelo koje zahtijeva potpunu koncentraciju gledatelja. Nelinearno ispričana priča svoju poantu moćno razotkriva tek pri samom kraju ostavljajući puno prostora za diskusiju. U današnje vrijeme pojačanih političkih napetosti "Proslava" otvara iznimno potrebnu temu kako zle ideologije mogu imati nevine korijene, navedeno je u motivaciji.

Ovome filmu pripala je Velika Zlatna Arena za najbolji film. Ujedno, ovome filmu odlaze i Zlatna Arena za scenarij (Jelena Paljan), za glavnu mušku ulogu (Bernard Tomić) i za fotografiju (Aleksandar Pavlović).

Zlatnu Arenu za režiju dobio je Silvester Kolbas za film "Naša djeca", a Lana Barić nagrađena je za glavnu žensku ulogu u filmu "Šlager" u režiji Nevija Marasovića.
Dodjela nagrada ove je godine održana ranije nego inače, pretposljednjeg dana festivala, i to u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. Nakon toga su se nagrađeni predstavili publici u Areni. Voditeljica je bila Ida Prester.

Festival traje do četvrtka, 18. srpnja, a ove je godine u tjedan dana – prvi put od četvrtka do četvrtka prikazano 11 filmova u kategoriji Hrvatski program i isto toliko u kategoriji Hrvatske manjinske koprodukcije.

Ocjenjivački sud Hrvatskog programa činili su Goran Marković, Mirta Puhlovski, Nebojša Slijepčević, Nina Velnić i Nina Violić.

Za montažu, Zlatna Arena pripala je Denisu Golenji za film "Naša djeca", dok su za sporedne uloge nagrađeni Judita Franković Brdar za sporednu žensku ulogu u filmu "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić i Boris Isaković za sporednu mušku ulogu u filmu "Svemu dođe kraj" Rajka Grlića.

Nadalje, Zlatnim su Arenama nagrađeni Ivana Zozoli Vargović za kostimografiju u filmu "Sveta obitelj", Luka Gamulin i Tihomir Vrbanec za oblikovanje zvuka u filmu "Slatka Simona" Igora Mirkovića, a u pulski umjetnici, braća Alen i Nenad Sinkauz nagrađeni su Zlatnom Arenom za glazbu u filmu "Šlager".

Ana Bulajić Črček dobitnica je Zlatne Arene za masku u filmu "Božji gnjev" Kristijana Milića, Željka Burić za scenografiju u filmu "Svemu dođe kraj", a Petar Novaković za specijalne efekte u filmu "Božji gnjev".

Krsto Jaram dobitnik je Zlatne Arene za vizualne efekte u filmu "Šalša" Dražena Žarkovića.
Brezu, nagradu za najboljeg debitanta/debitanticu osvojila je ove godine Luna Pilić za film "Sveta obitelj".

Što se pak manjinskih koprodukcija tiče, Zlatnu Arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju dobio je film "Domaćinstvo za početnike", Gorana Stolevskog, Ilinca Manolache nagrađena je Zlatnom Arenom za glavnu žensku ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji za film "Ne očekuj previše od kraja svijeta" Radu Jude, a Leon Lučev za glavnu mušku ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji za film "Radnička klasa ide u pakao".

Vladimir Tintor nagrađen je za sporednu mušku ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji
za film "Domaćinstvo za početnike", a Duško Valentić dobio je posebno priznanje za sporednu mušku ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji za film "Lost country" Vladimira Perišića.

Nagradu publike dobio je film "Sveta obitelj" a kritike film "Proslava". Nagrađeni koji su bili prisutni uputili su riječi zahvale filmskim ekipama i kolegama. Bilo je tu i posveta obiteljima, sve uz inserte iz filmova. Mnogi nagrađeni su izjavili da su iznenađeni.

U publici su bile uglavnom filmske ekipe, koje su toplim aplauzima ispratile nagrađene. Nagrađeni za oblikovanje zvuka prisjetili su se prerano preminulog Martina Semenčića čiji je, kako su rekli, utjecaj vidljiv na njihov rad. Ana Bulajić Črček posvetila je nagradu Veljku Bulajiću, koji je uvijek prisutan na Puli.

Za nazočne koji nisu mogli biti prisutni, nagrade je preuzeo netko iz ekipe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter