BAGERI U ISTRI

Počelo rušenje bespravno izgrađenih objekata na granici Bala i Vodnjana. Doznajemo koliko će ih još "pasti"

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERČEVIĆ
(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)


Na granici Grada Vodnjana i Općine Bale jučer su bageri po nalogu građevinske inspekcije Državnog inspektorata krenuli s rušenjem bespravno izgrađenih objekata. Riječ je konkretno o naselju Mandriol, a navodno je tijekom dana u planu bilo rušenje tri od ukupno 16 planiranih objekta i to ova tri na području Bala, a ostalih 13 na području Vodnjana. Svi objekti na Vodnjanštini predviđeni za rušenje nalaze se u Mandriolu, osim jednog koji je u Peroju.

Strani vlasnici

Ovi jučerašnji bili su u vlasništvu slovenskih državljana, iako inspektori takve podatke ne otkrivaju. Nakon što srede, barem djelomično, situaciju na baljanskoj strani, prebacit će se, kažu u Gradu Vodnjanu, i na njihovu, vodnjansku.

Kako saznajemo, navodno je riječ o redovnim aktivnostima građevinske inspekcije o kojima izvještavaju tek po njihovom završetku, no također saznajemo da je inspekcija dosad bila vrlo aktivna na otoku Krku te su sada krenuli provoditi zacrtane aktivnosti i po istarskom poluotoku. U planu je dakle rušenje 16 objekta, iako je prijava, barem na vodnjanskoj strani, i više desetaka. Međutim, već te prve aktivnosti bile su dovoljne da su neki drugi bespravni graditelji same odlučili srušiti svoje bespravne objekte i na taj se način poštedjeti velikih troškova i kazne.

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)(Snimio Zvonimir Barasin / Pixsell)

A koliko je građevinska inspekcija ovaj put doista odlučila ozbiljnu provesti akciju govori neslužbena informacija da je za područje Istarske županije zaposlen još jedan građevinski inspektor pa ih u Istri sada ima dva, što je još uvijek premalo, ali je dobar početak. Također, neslužbeno doznajemo da je raspisan i natječaj za nabavku bagera pa će se i radovi na rušenju nakon kupnje bagera još više intenzivirati. Pitanja o ovim navodima uputili smo i Državnom inspektoratu na provjeru te njihov odgovor očekujemo, kao i onaj na pitanje na koje će se područje Istre nadalje fokusirati, ali gdjegod da krenu, neće pogriješiti.

Nabavka bagera?

Zanimljivo je napomenuti i da poznavatelji prilika na terenu što se bespravne gradnje tiče, ističu kako je divlja gradnja ipak malo posustala - da li zbog ljetnog perioda ili pak zbog ovakvih akcija rušenja, teško je reći.

Međutim, i jučerašnja akcija je pokazala da "plate" uglavnom oni najslabiji, jer su od brojnih bespravnih objekata, od kojih su neki impozantnih gabarita, za rušenje odabrana četiri i to - najmanja. Kako su istaknuli iz Grada Vodnjana, njihovo komunalno redarstvo je samo u 2023. godini građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata podnijelo 475 prijava iz njihove nadležnosti, a u nešto više od pola ove godine 500-tinjak prijava.

Navodno izravno podnose kaznene prijave za sve objekte na pomorskom dobru ili one koji se nalaze u bilo kakvoj zoni interesa važnoj za Republiku Hrvatsku, a onda to gotovo istovremeno bude upućeno građevinskoj inspekciji na postupanje. Međutim, dovitljivi bespravni graditelji i ovdje su se snašli.

Navodno su shvatili kako komunalni redari nemaju ovlasti izricati bilo kakve mjere za mobilne kućice te se upravo stoga intenziviralo postavljanje mobilnih kućica na poljoprivrednim i šumskim parcelama. Ove aktivnosti gotovo izgledaju poput igre mačke i miša, jer koliko god se truditi doskočiti bespravnim graditeljima, oni vrlo vješto pronalaze rupe i nedorečenosti u hrvatskim zakonima i nastavljaju (g)raditi po svome. Nadamo se da će i tome jednom doći kraj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter