Središnji dio sezone počeo u plusu

Najviše turista trenutno boravi u Istri, a najviše gosti imaju Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Umag i Medulin

| Autor: Edi Prodan
(Foto: Arhiva Glasa Istre)

(Foto: Arhiva Glasa Istre)


U Hrvatskoj je u tijeku vrlo dobra turistička sezona što potvrđuju i ukupni kumulativni rezultati prema kojima, u odnosu na lani, bilježimo rast prometa od 4 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima.

Dosadašnji tijekovi su u skladu s našim najavama i očekivanjima budući da puno ulažemo u promociju i pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije.

Pred nama su glavni ljetni mjeseci, popunjenost kapaciteta je odlična, ali još i više vesele najave za posezonu tijekom koje ćemo, siguran sam, dodatno učvrstiti rezultate hrvatskog turizma u ovoj godini, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Iako se u javnosti po pitanju domaćeg turizma iz godine u godinu pojavljuju najrazličitije spekulacije i "meritorna pojašnjenja", brojke su uvijek jedino mjerilo.

A one kažu kako je u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvareno 6,8 milijuna dolazaka i 26,6 milijuna noćenja. Gledano po tržištima, najviše noćenja su ostvarili Nijemci, potom domaći gosti, što je također u suprotnosti s "uvriježenim mišljenjima".

Trenutno u Hrvatskoj boravi 661 tisuća turista. Najviše ih je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru. Prema tržištima, u našoj je zemlji trenutno najviše Slovenaca, Nijemaca, Poljaka i domaćih gostiju, a gledano po destinacijama trenutno najviše gostiju imaju Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Umag i Medulin.

Prošle je godine na današnji dan u zemlji bilo oko 650 tisuća gostiju, dok će se detaljno priopćenje oko rezultata za prvih šest mjeseci publicirati u srijedu 3. srpnja.

Optimalan rast

Kako je na terenu? Ovog su vikenda primjerice brojna trajektna pristaništa bila pod velikim opterećenjem. Slično se događalo i na prometnicama.

Na području Kvarnera bilo je i tridesetak autobusa koji na jednodnevno kupanje tijekom ljeta dovoze goste iz Zagreba i njegovog šireg okruženja.

Prvi smo odgovor potražili u Zadarskoj županiji. Stalni rast kvalitete i bogatstva sadržaja karakteristika je i najsjevernije dalmatinske županije, optimalno postavljene između sjevera i juga Jadrana.

Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije također izražava zadovoljstvo učinjenim u prvom polugodištu.

– U prvih šest mjeseci 2024. godine Zadarska je županija ostvarila 630 tisuća dolazaka i više od tri milijuna noćenja, odnosno desetak posto više dolazaka te iznad tri posto noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Među stranim gostima najviše je bilo Nijemaca, Poljaka, Slovenaca, Austrijanaca i Čeha, a najveći porast, uz Poljake s više od 17 posto čine gosti iz Ujedinjene Kraljevine s 40-postotnim povećanjem.

Ono što je također zanimljivo jer upućuje i na cjelogodišnje poslovanje je činjenica da u odnosu na prošlu godinu hoteli bilježe desetak posto više noćenja, baš kao što su i kampovi zabilježili pet postotno povećanje, istaknula je Kadija.

Zadar i njegova županija primjer su optimalnog rasta u svim segmentima. Pa tako i po pitanju aviogostiju, koji se kasnije disperziraju i na druge županije, tako da je rast koji nam je razložila direktorica Kadija na neki način i – očekivan. Mada, dakako, treba mudro i naporno raditi da bi se planovi i ostvarili. Što Zadarska županija očekuje u mjesecima koji dolaze?

– Prema najavama očekuje nas uspješna turistička godina s blagim porastom tijekom ljetnih mjeseci u odnosu na prethodnu, a pojačana u pred i posezoni.

Strateški fokus Hrvatske, pa tako i Zadarske županije je cjelogodišnji turizam i što ravnomjernije raspoređen promet, a time i veće zadovoljstvo gostiju te veće mogućnosti za cjelogodišnja zapošljavanja. Napredak u tome smjeru sve se više primjećuje, zaključila je Kadija.

A sad po odgovore – u Cres. Ne samo najveći u Hrvatskoj nego i prirodnim bogatstvom jedan od najraskošnijih otoka na Mediteranu. Željka Stašić, direktorica TZ-a Cres ističe velik broj mladih gostiju.

– Otok Cres najpoznatiji je po plažama, kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi, a kada u to umiješamo kulturu, povijest, stotine kilometara pješačkih i biciklističkih staza, vrhunske smještajne objekte, domaću kuhinju baziranu na lokalnim namirnicama i bogatu turističku ponudu dobijemo destinaciju koja nudi sve potrebno za savršen odmor.

Najveće bogatstvo našeg otoka je "pitoma divljina" kojom se iznimno ponosimo, tim više što je otok uspio sačuvati svoju autentičnost, bioraznolikost i originalnost te izbjeći brojne zamke masovnog turizma, istaknula nam je Stašić, i to u vikendu kad se zbog održavanja prve fantasy konvencije, manifestacije Isles of Wonder u Cresu tražio krevet više.

Posebno je zanimljivo bilo vidjeti kako su dominantni posjetitelji u ta tri dana bili mladi ljudi. S obzirom na to da Cres ponajbolje opisuje rečenica – savršenstvo suživota prirode i čovjeka, jasno je kako je to okruženje koje najviše pogoduje obiteljskom turizmu, no navedena je manifestacija pokazala kako se može i drugačije, kako nema dobnih granica kad su sadržaji raznoliki.

Otok i ljudi

– Dosadašnjim tijekom turističke sezone smo zadovoljni, a pred nama su tradicionalno najjači turistički mjeseci srpanj i kolovoz.

Vesele odlični rezultati ostvareni u predsezoni te najave za posezonu. U predsezoni smo fokus stavili na lokalne gastrodelicije po kojima je otok Cres poznat te smo kroz niz događanja predstavili cresku janjetinu, sir, med, ulje i tradicionalne slastice, a u lipanj smo ušli poznatim događajem posvećenim creskoj pomorskoj baštini.

U lipnju su krenule i izložba lokalnih proizvoda "Creska butega" te besplatne vođene ture, sve do "Isle of Wonders" koji je naš otok pretvorio u pravi otok čuda i magije.

Raznolikost i velika ponuda događanja i manifestacija, nastala na temelju prirodnih resursa, gastronomije, kulture i tradicije, na otoku Cresu privlači i oduševljava iz godine u godinu sve veći broj gostiju, a pred nama su srpanj i kolovoz koji nam donose puno odlične zabave od klapa, Lubeničkih glazbenih večeri do velikog finala – Creski semenj, koji tradiciju vuče iz 16. stoljeća.

Ipak, ono što je najvažnije, otok čine ljudi! Stoga moram posebno istaknuti otočanke i otočane kao savršene domaćine uvijek spremne svojim gostima predstaviti sve bogatstvo otoka, a upravo vjernost gostiju koji na otok dolaze desetljećima to i dokazuje, zaključila je Stašić kvarnersku sliku prvog ovogodišnjeg vikenda pune sezone.

Sezona je krenula u puni ritam. Iako su se istina, u lipnju događali i manji potresi. Neki od blagdana "padali" su u svibnju, kao što stoji i činjenica da su brojne nama jako emitivne države nastavile svoj put na EURO-u u Njemačkoj – Slovenija, Slovačka, Austrija, Njemačka, što sigurno umanjuje turistički odlazak u Hrvatsku.

Prema predviđanjima srpanj i kolovoz bit će na visokoj razini. Mada, proklamirano je i samom Strategijom razvoja održivog turizma, uskoro bi moralo doći i vrijeme u kojem više neće biti fizičkog rasta. Samo financijskog.

Vlakom u zeleno Međimurje

No, Hrvatska je i kontinentalni turizam. Uz Baranju, već dulje vrijeme ponajbolje to dokazuje i Međimurje. A iz tog privlačnog dijela Hrvatske javio nam se Rudi Grula, direktir TZ-a Međimurja.

– Prva polovina 2024. godine prošla je u Međimurju u skladu s planom – 6 posto rast dolazaka i 4 posto noćenja. Zabilježili smo i veliki rast dolazaka stranih gostiju, i to od 11 posto u odnosu na 2023. godinu.

Aktivnosti na kreiranju održivih turističkih proizvoda poput "S cugom (vlakom) v zeleno Međimurje" i promokampanja s Benom Fogelom osigurali su nam veliku vidljivost destinacije u Hrvatskoj i inozemstvu te dodatno potvrdile status Međimurja kao vodeće destinacije održivog turizma u našoj zemlji, istaknuo nam je Grula dodavši kako će ustrajno nastaviti s održivim turizmom, i to bez izuzeća, što će im jamčiti stabilnost trendova ove i sljedećih godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater