ilegalno poslovanje

Osim turista, obalu su preplavili i nelicencirani turistički vodiči. Kako je to moguće?

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Strani turistički vodiči, pogotovo iz Azije nisu rijetkost na zadarskim ulicama. Ako nemaju tzv. plavu licencu u ilegalnom su poslovanju, a kazne su i iznad 1000 eura, prenosi HRT.

No, nije samo problem ilegalno poslovanje, i nelojalna konkurencija domaćima, već i to da nelicencirani stranci znaju tumačiti našu povijest i kulturu na , blago rečeno, smiješan način.

U Hrvatskoj domaći vodiči kažu da svako malo na ulicama zatiču ilegalne vodiče, bez licence, svijetlo plave trake oko vrata, posebice iz Azije. A kazne i nisu baš male, postrožile su se, iznad 1000 eura za fizičku osobu ulovljenu u prekršaju.

- Jako sam nezadovoljna jer imam cjelogodišnji turistički obrt koj radi 12 mjeseci. Moram sve živo platiti. I svaka druga grupa Azijata koja šeta ulicama grada Zadra nema licenciranog turističkog vodiča. Znam da su odmah preko kineske mreže pisali jedni drugima i upozoravali da u Zadru mogu biti zaustavljeni, ustvrdila je turistička vodičica Nina Polić.

Jedan od vodiča iz Brazila pojašnjava da on skupinu dovede na destinaciju, u ovom slučaju zadarske Orgulje, gdje ih "preuzima" lokalni turistički vodič. To su brazilska pravila.

- Imamo veliki problem s ilegalnim vodičima i susrećemo se svakodnevno po više puta u danu, naglasila je Vlatka Pehar.

Inspekcija, da bi izašla na teren, treba i sudskog tumača i policajca. Pa, kažu nam domaći vodiči, u praksi to izgleda da više kontroliraju njih nego "ilegalce".

Cijeli prilog pogledajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater