SOLARNA ENERGIJA ZA SVAKI KROV

STRUJA IZ SUNCA Početna investicija od 35 tisuća kuna isplativa je u roku od šest do osam godina

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Za elektranu od 3 kWp potrebno oko 18 četvornih metara krova

Za elektranu od 3 kWp potrebno oko 18 četvornih metara krova


Prednosti ulaganja u solarnu elektranu na obiteljskom krovu su do 75 posto manji trošak električne energije uz zaštitu kupca od rasta cijena na tržištu. Rok za povrat investicije procjenjuje se na šest do osam godina

Alternativna energija sve je manje alternativa, a sve više svakodnevnica u našim kućanstvima, ali i u malom poduzetništvu. Dvije najveće hrvatske kompanije za prodaju električne energije, HEP i RWE, započele su s ponudom postavljanja solarnih panela na obiteljske kuće ili tvrtke kako bi građani sami proizvodili struju za vlastite potrebe. Samoopskrbu električnom energijom zainteresirana kućanstva mogu vrlo jednostavno ugovoriti s tvrtkama koje se time bave.

Jednostavnija procedura

Zbog geografskog položaja i broja sunčanih sati godišnje Hrvatska posjeduje velik potencijal u iskorištavanju sunčeve energije, kažu u stručnim krugovima i naglašavaju kako se ipak samo manje od jedan posto električne energije proizvodi iz fotonaponskih sustava. Početkom 2019. godine donošenjem Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, proizvodnja električne energije za vlastite potrebe - takozvana samoopskrba - regulirana je zakonskim normama i proces je maksimalno pojednostavljen. Time je otvoren put hrvatskim kućanstvima da maksimalno iskoriste energiju sunca u vlastitu korist pa su solarni paneli i njihovo korištenje sve pristupačniji građanima.  

- Pojednostavljenom procedurom izdavanja energetske suglasnosti građanima je omogućeno da ugradnjom vlastite solarne elektrane postanu samoopskrbljivači, koji će time zadovoljiti veći dio svojih potreba za električnom energijom - i do 75 posto. To se odnosi prvenstveno na kućanstva, male poduzetnike iz sektora turizma, ugostiteljstva, trgovine, kaže Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE energije Hrvatska.

Postavljanje solarnih elektrana koje ne zagađuju okoliš i proizvode struju od obnovljivih izvora energije, sunčeve svjetlosti, predstavlja, po mišljenjima kompanija koje ih nude korisnicima, sigurno ulaganje s niskim rizikom.

Prednosti ulaganja u solarnu elektranu na obiteljskom krovu su do 75 posto manji trošak električne energije uz zaštitu kupca od rasta cijena na tržištu. Rok za povrat investicije procjenjuje se na šest do osam godina. Ponuda tvrtke RWE Energija nudi i 25 godina jamstvenog roka i 10 godina osiguranja te realizaciju projekta unutar 90 dana dok sama montaža traje do dva radna dana.

Energetski savjetnici RWA rješavaju kompletnu dokumentaciju i savjetuju oko odabira optimalnog rješenja za svaki pojedini krov, a očito je i povećanje vrijednosti prostora za najam turistima koji radije biraju smještaj koji doprinosi zaštiti okoliša i spremni su zbog toga platiti veću cijenu, kažu u RWE na čijim je mrežnim stranicama dostupan solarni kalkulator gdje budući korisnici mogu sami uvidjeti koliko im se sve to isplati.

Solarni kalkulator

RWE solarni kalkulator svakom zainteresiranom korisniku će, nakon upisa lokacije nekretnine i potrošnje električne energije na godišnjoj razini, izračunati okvirnu snagu elektrane potrebnu za proizvodnju navedene količine struje te minimalnu površinu krova potrebnu za instalaciju elektrane, kao i period povrata investicije. Minimalna preporučena potrošnja u višoj tarifi na godišnjoj razini iznosi 2500 kWh. Zatim se određuje orijentacija krova i tip građevine te proizvodnost elektrane na lokaciji - idealan slučaj je obiteljska kuća na obali s orijentacijom krova sjever-jug. Potom se računa slobodna površina krova na koju je moguće postaviti solarne panele s tim da treba uzeti u obzir kako je za elektranu od 3 kWp potrebno oko 18 četvornih metara krova te za elektranu od 5 kWp cca 28 kvadrata krova. Prosječna elektrana je kapaciteta 3 kWp, a njezina cijena je već od 35.000 kuna, gdje RWE Energija kupcima omogućava otplatu na 36 rata.

Što se tiče pitanja o legalizaciji elektrane, ona nije potrebna. Naime, u postupku priključenja građevine na elektroenergetsku mrežu obavezan dio popratne dokumentacije je dokaz legalnosti građevine tj. građevinska dozvola. Kako se solarna elektrana povezuje na obračunsko mjerno mjesto, za pretpostaviti je da je svaka građevina koja ima brojilo – legalna, objašnjavaju u RWE energiji. Proizvede li se višak električne energije, onda će se otkupiti, ali trenutačno to nije isplativo za kućne elektroproizvođače.

Ponuda HEP-a

Hrvatska elektroprivreda također će u najskorije vrijeme ponuditi dvije slične usluge svojim korisnicima. HEP ESCO, HEP-ova tvrtka koja nudi različite energetske usluge uskoro će u suradnji s HEP Opskrbom pokrenuti projekt HEPI Solar koji je namijenjen građanima zainteresiranim na svojem krovu podići fotonaponsku elektranu za pokrivanje vlastite potrošnje električne energije.

       HEP će nuditi elektrane snage od četiri do 10 kW po ESCO modelu. To znači da će tvrtka samostalno financirati postavljanje takve elektrane i brinuti o održavanju u narednih deset godina. Elektrane će se isplatiti iz energetskih ušteda, odnosno viška proizvedene električne energije koja će biti davana u mrežu. Preduvjet je legalna nekretnina te potpis tri ugovora, a nakon isteka ugovornog perioda elektrana prelazi u vlasništvo vlasnika građevine, objašnjavaju u HEP-u.

HEP ESCO planira uskoro ponuditi vlasnicima višestambenih zgrada obnovu plinskih kotlovnica. Obnova bi se također odvijala po ESCO modelu, što će donijeti značajne energetske uštede u periodu od 30 godina. Kako je pojašnjeno građani će nakon rekonstrukcije kotlovnica dobivati dva računa - jedan umanjeni zbog manje potrošnje toplinske energije dok će se razlika za otplatu investicije isplatiti preko povećane pričuve. Ugovor bi se pritom potpisivao na deset godina.

Očito, nakon godina oklijevanja kako bi se izmjenom zakonskih propisa izašlo u susret građanima i poduzetnicima koji žele sami koristiti energiju sunca za proizvodnju električne struje, okolnosti su se promijenile. Vodeće nacionalne kompanije u tom sektoru, kakve su HEP i RWE energije imaju zanimljive ponude za sve one koje to zanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of