ministar obrane

Ivan Anušić: Podupiremo neovisnost i euroatlantske integracije Kosova

| Autor: Hina
(Snimio Borna Jaksic/Pixsell)

(Snimio Borna Jaksic/Pixsell)


Hrvatska nastavlja u potpunosti podupirati neovisnost Kosova kao i ulazak zemlje u Europsku uniju i NATO savez, rekao je u srijedu ministar obrane Ivan Anušić koji je u Zagrebu primio kosovskog kolegu Ejupa Maqedoncija. 

"Potpora ciljevima (Kosova) i potpora našoj daljnjoj vojnoj, političkoj i gospodarskoj suradnji", kazao je Anušić na konferenciji za medije nakon sastanka s Maqedoncijem.

Hrvatska je priznala Kosovo 2008., mjesec dana nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost.

Anušić je kazao da je s Maqedoncijem potpisao ugovor o školovanju kadeta kosovskih snaga sigurnosti na vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", dodavši da to nije "ništa novo".

"Već smo surađivali na tom planu i naravno da ćemo nastaviti. Možemo naglasiti da je do danas na Hrvatskom vojnom učilištu 70 pripadnika kosovskih snaga sigurnosti dosad završilo diplomske studije", rekao je Anušić.

Hrvatski ministar je istaknuo "sličnost sudbine i prošlosti" dviju zemalja te "prijateljsku povezanost naših naroda i razumijevanje Hrvatske za situaciju na Kosovu".

"Jer je i Hrvatska sama slično prolazila prije 30-ak godina, svjesni smo i obavezni smo pomagati Kosovu i kosovskom narodu u njihovim ciljevima i euroatlantskim integracijama", zaključio je Anušić.

Maqedonci je za Anušića kazao da se zasad pokazao kao "iskren i pravi prijatelj Kosova", koji daje snažnu podršku "ne samo Kosovu kao državi nego i kosovskom narodu".

"Kosovski narod zaista cijeni ono što Hrvatska radi. Zahvalni smo od samog početka za vrijeme rata na Kosovu, ali i kasnije, preko hrvatskog priznanja do danas", rekao je makedonski ministar.

Dodao je da je za Kosovo jako važna politička i diplomatska podrška koja dolazi od hrvatske strane, "ali i nazočnost hrvatskih snaga u sklopu KFOR-a (mirotvornih snaga NATO-a) u Kosovu".

"Mi smo se danas složili da trebamo produbljivati naše odnose, osnažiti suradnju na svim područjima. Što se Kosova tiče, Hrvatska je strateški partner u regiji", poručio je Maqedonci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum