LABINSKI SPORT U 2018.

GODINA OBILJEŽENA VELIKIM USPJESIMA: Svjetsko zlato Načinovića, europska bronca Faragune i rukometna Premijer liga

SVJETSKI NASLOV - Mateo Načinović i Petar Ćubela

SVJETSKI NASLOV - Mateo Načinović i Petar Ćubela


Labinski su sportaši još jednom pokazali svoj vrhunski talent koji, kada se spoji s kvalitetnim radom, daje sjajan rezultat. Plasman rukometaša u Premijer ligu, svjetske medalje boćar(ic)a i europske labinskih "boraca" samo su dio uspješne 2018. godine

Godina koja je prošla donijela je puno toga lijepoga na Labinštinu i s pravom će se smatrati jedna od najboljih u novijoj povijesti. Labinski su sportaši još jednom pokazali svoj vrhunski talent koji, kada se spoji s kvalitetnim radom, daje sjajan rezultat. Prvi od tih su rukometaši Rudan Labina, koji su napravili nešto čime se može pohvaliti malo koja generacija u bogatoj povijesti ovog kluba.

Svjetski prvak u boćanju

Najprije su igrali u četvrtfinalu Kupa Hrvatske gdje su minimalno poraženi od Umaga, da bi potom na vrhunski način u direktnim dvobojima osvojili naslov prvaka u Prve HRL jug i plasirali se u Premijer ligu. Nakon toga dogodio se i potpis ugovora s generalnim sponzorom pa klub mijenja ime u Rudan Labin, a i nakon toga nastavlja s sjajnim izvedbama te godinu završavaju kao četvrta momčad Premijer lige. Uz to ponovno su, po treći puta uzastopce, osvojili Kup Istre i plasirali se u osminu finala Kupa Hrvatske. Od svih igrača svakako valja spomenuti njihovog prvog strijelca Frana Miletu, koji je u kolovozu nastupao na kadetskom EP gdje je osvojio četvrto mjesto, a prije petnaestak dana postao je jedan od rijetkih igrača koji se može podičiti istovremenim pozivom u čak dvije reprezentacije, kadetsku i juniorsku.

U ovom pregledu svakako valja spomenuti i rukometašice Rudara koje su ponovno vodile veliku bitku za sam vrh drugoligaške ljestvice čime su potvrdile status druge ekipe Istre.

Boćanje je proteklih godina jedan od najtrofejnijih sportova na ovim prostorima, a da je to tako dobili smo potvrdu s najjačih mogućih natjecanja. Na Svjetskom prvenstvu u Kini mladi boćar iz Čepića Mateo Načinović okitio se naslovom svjetskog prvaka u štafetnom izbijanju, zajedno s kolegom Perom Ćubelom. Usto, zajedno s Riječankom Carollinom Bajrić osvojio je brončanu medalju u mix štafeti. A kakav su mu tek doček napravili njegovi prijatelji u Čepiću. Doček za pamćenje.

Na istom natjecanju članice ženske ekipe BK Labin, Nives Jelovica i Tanja Grubiša, osvojile su brončanu medalju, a samo nekoliko mjeseci ranije u španjolskoj Tarragoni Jelovica se okitila naslovom mediteranske pobjednice u preciznom izbijanju. Kada se tome pridodaju i tri naslova na PH sasvim je jasno da je Nives potvrdila epitet najbolje hrvatske boćarice. Od boćara se i u narednom periodu mogu očekivati lijepe vijesti jer će napokon dobiti i malu improviziranu boćarsku dvoranu, a u momčadskom poretku članovi BK Labin na dobrom su putu da uđu u Drugu HBL, dok će djevojke voditi veliku borbu za osvajanje naslova prvaka Hrvatske.

Europska medalja kickboxinga

U kickboxingu je ponovno Budokai Labin s državne razine donio nekoliko medalja u Labin, a ovoga puta je tu sletjela i jedna medalja s Europskog prvenstva. Marino Faraguna je na prvenstvu u Mariboru osvojio brončanu medalju pokazavši svoj dugogodišnji kontinuitet ostvarivanja odličnih rezultata. Judaši su u mlađim kategorijama osvojili tri medalje na državnim prvenstvima, Paola Širol, Lucas Jakovljević i Dino Ipavec, da bi u katama stigli također do dva odličja. Srebro su u kategoriji Kime no kate osvojila braća, Vedran i Danijel Pizentić, dok su brončani bili Zahtila i Bolterstein u Nage no kati.

Na žalost zbog povrede je veći dio sezone preskočila najbolja labinska atletičarka Ivana Knapić, koja je ipak na samom početku sezone uspjela oboriti osobni rekord na 800 metara i nastupati na juniorskom prvenstvu Balkana.

Nedešćina slavila dva prvaka

Za kraj smo ostavili nekoliko riječi i za nogomet, koji je ponovno razočarao sve ljubitelje i navijače, pogotovo Rudara. Koliko raduje sjajan ustroj kluba u organizacijskom dijelu toliko žalosti ispadanje iz Treće HNL zapad i vrlo skromni nastupi u Četvrtoj ligi gdje se nalaze u donjem dijelu prvenstvene ljestvice.

No, zato razloga za zadovoljstvo imaju ljubitelji nogometa u općini Sveta Nedjelja jer iz njihove općine dolaze čak dva prvaka u nižim ligama. Tako su nogometaši Jedinstva Omladinca osvojili naslov u Drugoj ŽNL, dok je Polet osvojio naslov prvaka Treće ŽNL. (Robi FONOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter