LABIN

PROJEKT SPORTSKI PRAZNICI ZA OSNOVNOŠKOLCE: Aktivnosti za djecu na dvije morske lokacije u Rapcu i Rovinju

| Autor: Branko BIOČIĆ
Brojne aktivnosti očekuju osnovnoškolce

Brojne aktivnosti očekuju osnovnoškolce


Ove godine Školski sportski savez Istarske županije, uz potporu Hrvatskog školskog sportskog saveza i Ministarstva turizma i sporta, organizira sportsko-rekreativni program za učenike osnovnih škola pod nazivom "Sportski praznici". 

Dvije istarske škole

Hrvatski školski sportski savez početkom svibnja pokrenuo je program s ciljem uključivanja učenika osnovnih škola u organizirani oblik sportskih aktivnosti nakon završetka nastave. Planirano je da se u svakoj županiji i Gradu Zagrebu formiraju tri lokacije. U Istarskoj županiji sportski praznici organizirat će se na dvije lokacije u Rapcu i Rovinju. Na raspisani natječaj Školskog sportskog saveza Istarske županije za provedbu projekta u županiji, prijavile su se dvije osnovne škole, Osnovna škola Matije Vlačića iz Labina i Osnovna škola Vladimira Gortana iz Žminja.

Učenicima će pod stručnim nadzorom profesora tjelesne i zdravstvene kulture biti omogućeno bavljenje sportom tijekom prvog mjeseca školskih praznika, i to potpuno besplatno. Za sve učenike pripremljene su majice, a svaki dan će im biti osiguran besplatni obrok, pri čemu će se paziti da on bude zdrav, te voda. 

Aktivni praznici

Program Sportski praznici u županiji će se provodi u četiri uzastopna tjedna, počevši od 28. lipnja pa do zaključno s 23. srpnjem. Jedan programski tjedni ciklus uključuje radne dane (ponedjeljak -petak) do 9 do 12 sati. Maksimalni broj učenika je 40 po grupi i tjednom ciklusu. Ove godine očekuje se 200 sati programiranih aktivnosti u kojima će sudjelovati četiri profesora tjelesne i zdravstvene kulture te više od 320 učenika. Aktivnosti će se odvijaju na moru u Rabcu i Rovinju.

Provedbom programa sportski praznici učenicima će se osigurati aktivne praznike, upoznati ih sa sportskim načinom života te im prikazati kretanje kao važnu kariku života. Učenici će se međusobno bolje upoznati, učiti funkcionirati u kolektivu, učiti se poštivanju, toleriranju, razumijevanju, ali i samovrednovanju. Od sportskih aktivnosti učenici će prolaziti osnove plivanja, skokova u vodu, ronjenja, vožnja sandolinama, igre u vodi, uključeni će biti i različiti poligoni, nogomet, košarka i odbojka na pijesku. Program sportski praznici s jedne je strane odgovor na loše pokazatelje tjelesne aktivnosti učenika, na COVID krizu, ali i logična nadogradnja uspješnih projekata zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja, Univerzalne sportske škole, Vježbaonice i Veli Jože, koje već niz godina provodi Školski sportski savez Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter