MMA

Član pulskog Trojana priprema se za dugo iščekivani obračun s Đanijem Barbirom. ANDI VRTAČIĆ: "DOLAZIM UKRASTI ŠOU U ARENI"

Najbolje funkcioniram kad sam u centru zbivanja, kad je prisutno puno gledatelja i sve su oči uprte u mene. Jednostavno sam tip borca kojem odgovara pažnja i što je bolji protivnik, bolji ambijent i okupilo se više publike, u tome pronalazim dodatnu motivaciju, a ovo će biti pravi spektakl, nešto što naša regija još nije vidjela, uvjeren je "trojanac"

| Autor: Ivica CEROVAC
PRESUDIT ĆE KRETNJE, RAZNOVRSNOST I NEPREDVIDLJIVOST - Andi Vrtačić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

PRESUDIT ĆE KRETNJE, RAZNOVRSNOST I NEPREDVIDLJIVOST - Andi Vrtačić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Činjenica da živa u termometru "debelo" premašuje 30 stupnjeva, ne ometa previše borce pulskog Trojana. Bez obzira koji je dio dana, na pulskom Mornaru radi se punom parom, a među onim pulenima Zelga Galešića koje bismo slobodno mogli prozvati inventarom u klupskim prostorijama, nalazi se i Andi Vrtačić.

- Nisam se borio 19 mjeseci i kad sam se krajem travnja napokon vratio u Medulinu, imao sam potom doslovno jedan dan pauze. Borba je bila u subotu navečer, dao sam si slobodnu nedjelju i već u ponedjeljak ujutro bio u klubu, jednostavno mi vrag nije dao mira, prisjetio se Andi Vrtačić.

- Nastavio sam s treninzima i pripremao se za Karlovac, jer sam se nadao da ću se boriti na FNC 6, ali na žalost, organizator mi nije uspio pronaći adekvatnog protivnika. To me nije omelo, samo sam nastavio dalje trenirati na nekih 60-70 posto i kad je stigla potvrda da ću se boriti 3. rujna na FNC 7, krenulo je ono pravo, deset tjedana priprema pred borbu u Areni. Program je složen, taktika razrađena, a sada slijedi pakleno ljeto, kako na poslu s mojim vatrogascima, tako i u klubu, da sve dovedemo do savršenstva. Sve je već posloženo do najsitnijih detalja i kompletne pripreme odradit ćemo u Puli. Zelg je već dogovorio kvalitetne sparing partnere iz Hrvatske i inozemstva koji će doći da pomognu, kako meni, tako i mojim klupskim kolegama koji će se također boriti u Areni.

Nasuprot Vrtačića u kavezu postavljenom u pulskom amfiteatru stat će Đani Barbir. Dugo očekivani dvoboj koji se trebao dogoditi u finalu prve sezone Armagedona dosad je triput odgođen, 21. studenog i 12. prosinca 2020. godine krivac je bio koronavirus, dok su 10. travnja 2021. godine presudili problemi s leđima koji su mučili "trojanca". Četvrta bi, napokon, trebala biti sreća.

- Slijedi nam okršaj dvojice udarača, mene kao bivšeg kickboksača i njega kao bivšeg boksača, koji će donijeti "rock'n'roll u stojci". Bit će to atrakcija za publiku te ja ovu borbu ne iščekujem samo kao jedan od protagonista, nego i kao MMA fan, nije dvojio Vrtačić. - Poput mene, i Barbir je svoje mečeve uglavnom završavao na nogama, eventualno bi udarcem srušio protivnika i onda ga u parteru dovršio "ground and poundom". No, ja sam raznovrsniji jer koristim i noge, dok se on uglavnom bazira na rukama i oslanja na svoj dobar zadnji direkt, kojim "gasi" protivnike.

Stvarno je vrhunski borac, ali premda je odličan udarač u svim segmentima, ograničen je svojim boksom i moja prednost bit će veći repertoar udaraca koji posjedujem. Maksimalno respektiram sve protivnike, nikad nikog ne podcjenjujem pa tako neću niti njega, ali mislim da će moje kretnje, raznovrsnost i nepredvidljivost presuditi u ovoj borbi. Sigurno i Barbir sa svojim trenerima priprema poneko iznenađenje te se možda na kraju odluči za hrvanje, nikad se ne zna, ali premalo je to vremena da netko promijeni svoju borilačku filozofiju. Zna se koje su nam najjače strane i za očekivati je da ćemo ih se držati. Ja ću se sigurno odlučiti na stojku, vjerujem i on, a tko pobijedi ovu borbu, taj će se potvrditi kao najbolji hrvatski borac srednje kategorije.

Još dok je bio orijentiran na kickboxing, Vrtačić je u Las Vegasu odradio borbu dogovorenu u pet rundi po tri minute. Sad će pred njim, po prvi put u karijeri, biti pet rundi po pet minuta.

- Mislim da će to biti moja prednost, jer imam dobar kardio, dobru kondiciju i što borba bude dalje odmicala, rasti će mi šanse za pobjedu. Vidjet ćemo kako će se sve to skupa rasplesti i možda bude gotovo puno ranije od predviđenih 25 minuta, ali ja bih volio da pružimo publici spektakl koji će se protegnuti na pet rundi, a onda ga u toj posljednjoj mogu i nokautirati. To bi bio idealan scenarij. Vrtim tu borbu po glavi već godinu i pol dana, vizualizirao sam je u potpunosti sa sobom u ulozi prvaka te mi titula neće pobjeći, budite u to sigurni, uvjeren je Vrtačić.

- Što se tiče taktike, za nju je zadužen trener. Ja sam primarno udarač i sigurno je da mi se s te strane lakše pripremiti za meč protiv udarača, ali najmanji problem predstavlja mi stil koji moj protivnik preferira. Zelg je na tom planu perfekcionist, imam maksimalno povjerenje u njega i znam da će smisliti vrhunsku taktiku.

Vrtačić je svjestan da je pred njim najveći meč njegove dosadašnje karijere, no uvjeren je da ga želja da se u najboljem svjetlu pokaže na domaćem terenu pred domaćom publikom, neće sputati.

- Najbolje funkcioniram kad sam u centru zbivanja, kad je prisutno puno gledatelja i sve su oči uprte u mene. Jednostavno sam tip borca kojem odgovara pažnja i što je bolji protivnik, bolji ambijent i okupilo se više publike, u tome pronalazim dodatnu motivaciju.

Arena će cijeloj priči dati poseban štih, jer još nikad nisam bio u prilici gledati neku borbu u njoj, a kamoli da se ja tamo borim. Uvjeren sam da će biti puna te da će Dražen Forgač sa svojim suradnicima odraditi vrhunski posao i organizirati pravi spektakl, kao što je i najavio, nešto što naša regija još nije vidjela. Okupit će se kvalitetni borci iz cijelog svijeta, "creme de la creme" ovog sporta koji će stvoriti pravu "ludnicu", a ja ću doći i ukrasti šou u Areni, zaključio je Vrtačić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter