puležanka i osječanka

Veslačice Laura Lalić i Donata Elez u Kanadi žele reprizirati Poljsku

| Autor: Roberto Car
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Veslačice pulske Istre Laura Lalić i osječkog Iktusa Donata Elez pripremale su se do danas u Puli za nastup u dvojcu na pariće na juniorskom Svjetskom prvenstvu u kanadskom gradu St. Catharines. Nakon što su prošle godine Lalić i Elez bile dio četverca na pariće koji je osvojio brončanu medalju na Balkanijadi u Bukureštu, početkom lipnja su u dvojcu na pariće osvojile sjajno šesto mjesto na juniorskom Europskom prvenstvu u Poljskoj i time osigurale nastup na svjetskoj smotri.

Koliko je teško bilo izboriti nastup u Kanadi, govori i to što će njih dvije biti jedina hrvatska posada na ovoj juniorskoj smotri. Zapravo St. Catharines će od 18. do 25. kolovoza ugostiti tri natjecanja odjednom, održat će se svjetska prvenstva za seniore, mlađe seniore (U-23) i juniore (U-19).

U novom čamcu

- Pripremale smo se deset dana u Puli i danas putujemo na jezero Peruća gdje ćemo u kampu HVS-a trenirati do 1. kolovoza. Potom ćemo se na tri dana vratiti kućama da operemo robu, pa idemo pet dana u Zagreb na završne treninge i onda letimo za Kanadu. Ići ćemo pet dana prije početka prvenstva da se aklimatiziramo - rekla je Laura Lalić.

- Mi smo jedina hrvatska posada na ovom U-19 prvenstvu, a uz nas će u Kanadi biti i seniorski dvojac na pariće i seniorski četverac bez kormilara.

Nakon europske smotre Lalić i Elez su nastupile na prvenstvu Hrvatske, a sad su u punom treningu za SP, uoči kojega više neće imati utrka.

- Nećemo nastupiti na niti jednoj regati već ćemo samo vući dionice kako bi se vidjelo kakvo vrijeme možemo izveslati na utrci, ali nećemo veslati na stazi od 2 km do nastupa u Kanadi. U odnosu na naš nastup na europskoj smotri, sad smo puno uveslanije, ali smo imale problema s uvjetima na treningu.

U Puli smo imale dosta valova od brodova i jahti, no svakim treningom sve više napredujemo. Na Perući ćemo još više napredovati jer će tamo fokus biti baš na uveslavanju. Imat ćemo i druge ekipe uz nas pa će nam i motivacija za rad biti veća. U Puli smo bile same na treninzima, a trenirale smo dva puta dnevno po 14 kilometara. Na Perući ćemo veslati po 20 kilometara - dodala je pulska veslačica.

Dobra je vijest i što su promijenile čamac koji im je zadavao probleme na EP-u u Poljskoj.

- Dobile smo novi čamac od HVS-a koji nas čeka u Kanadi. To je prije bio dvojac, ali je sad pretvoren u dubl i prilagođen je nama. Sad veslamo u nekom starijem dublu iz našeg kluba. Odgovara nam jer je baš napravljen za veslačice. Nit vodilja u Kanadi će nam svakako biti ona polufinalna utrka na EP-u kad smo ludim finišem izborile nastup u A finalu. Želja nam je onako odveslati u Kanadi.

Potrudit ćemo se, dati sve od sebe, a adrenalin će nas pucati i nastojat ćemo se pokazati u najboljem svijetlu u konkurenciji od čak 23 ili 24 ženskih posada u dvojcima na pariće - nastavila je Lalić koja se s juniorskog i kadetskog prvenstva Hrvatske vratila bogatija za dva srebra. - Jedno sam srebro osvojila u skifu, a drugo u dvojcu na pariće s Gretom Percan. U obje je discipline zlato osvojila upravo Donata Elez.

Na studij u Pulu

Time je Lalić "predala mikrofon" kolegici iz reprezentativne posade koja je odmah iznijela senzacionalnu vijest.

- Imam 18 godina, članica sam osječkog Iktusa i u veslanju sam tri i pol godine. Veslanje mi je prvi sport u životu. Završila sam Opću gimnaziju u Osijeku i upisala Studij znanost o moru tu u Puli. Tako da nakon povratka iz Kanade dolazim studirati u Pulu.

Iduće sezone smo Laura i ja mlađe seniorke i veslat ćemo skupa jer je ona sad završila treći razred. Trener Istre Elvis Orbanić je istaknuo da nas planira gurnuti u dvojac bez kormilara, odnosno da ćemo iz skul veslanja preći u rimen - rekla je Elez.

O očekivanjima u Kanadi, nije puno dvojila.

- Dat ćemo sve od sebe, pokušati poboljšati vrijeme koje smo imali na EP-u, odnosno skinuti par sekundi. Tako da na kraju budemo zadovoljne s trkama. Ne znam kakve ćemo mi biti nakon Peruće jer očekujem da ćemo dosta napredovati, a ne znamo ni kakva će nam biti konkurencija u Kanadi, tako da ne mogu govoriti o plasmanu u A ili B finale.

Vidjet ćemo. Sad će na Perući i u Zagrebu te potom na SP-u s nama biti moj trener u Iktusu Krešimir Ižaković. Nadam se dobrim nastupima u Kanadi, ali i da ćemo imati vremena da obiđemo obližnje Nijagarine vodopade - zaključila je Donata Elez.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter