PREDŠKOLSKI ODGOJ

UZ SUTRAŠNJI PROSVJED NA PORTARATI: Ovo su plaće vrtićkih odgojitelja u Istri. U nekim općinama skoro su duplo veće nego u drugima

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Sutra od 13 do 14.30 sati na Portarati će se održati prosvjed vrtićkih odgojitelja.

Povod prosvjeda je donošenje izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji, po mišljenju odgajatelja, ne uređuje nego razara predškolski odgoj, degradira radnike u predškolskim ustanovama, roditelje i djecu te od predškolskog odgoja i obrazovanja stvara nestručna čuvališta.

Sindikati i strukovne udruge koje će održati prosvjedni skup ukazuju, između ostalog, na sigurnost i kvalitetu kadrova koji u vrtićima moraju biti imperativ, problem dugotrajnih zamjena te nedostatak novca koji se nerijetko koristi kao izlika za niske plaće.

Kao što je poznato, plaće zaposlenika u dječjim vrtićima u Istri, pa i diljem zemlje, ovise o financijskim uvjetima gradova i općina. U skladu s time plaće odgojitelja uvelike se razlikuju obzirom na mjesto u kojem odrađuju svoj posao. Tako rad odgojiteljice u Žminju, koja ima u prosjeku 4.500 kuna, vrijedi do čak 3.500 kuna manje od rada odgojiteljice u Medulinu!

Nakon medulinskog vrtića, oni s najvišim odgojiteljskim plaćama su vrtići u Rovinju i Balama, a slijede ih Marčana i Savičenta, gdje su odgojitelji plaćeni između 6 i 6 i pol tisuća kuna.

U pulskim vrtićima osnovica plaće odgojitelja iznosi 4.700 kuna.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE, 27. TRAVNJA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter