(Snimio: Danilo Memedović)
Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u jesenskom roku ima još 210 slobodnih mjesta na preddiplomskim studijima primijenjene i poslovne ekonomije. U programu Primijenjena ekonomija preostalo je 27 mjesta, od čega se 17 odnosi na redovan studij, uz potporu resornog ministarstva, a 12 na izvanredan, odnosno studij uz rad. Na Poslovnoj ekonomiji preostalo je 181 mjesto, od čega 118 na redovnom te 63 na izvanrednom studiju.
Do sutra registracija za jesenski upis
Studijske, kao i programe cjeloživotnog učenja predstavile su dekanica FET-a izv.prof.dr.sc. Ksenija Černe, prodekanica za nastavu i upravljanje kvalitetom Danijela Rabar te suradnica u izvođenju programa Suvremena gastronomija, nutricionizam i ugostiteljstvo Doris Cerin Otočan.
Govoreći o preddiplomskom studiju, Rabar je kazala da zadnji dan za registraciju kandidata u jesenskom upisnom roku istječe sutra, 8. rujna, a privremena rang-lista objavit će se 10. rujna. Zadnji dan prijava za upise na studijske programe jest 16. rujna do 14.59 sati, kada istječe i rok za promjenu liste prioriteta i brisanja studijskih programa. Konačne rang-liste za upis na studijske programe objavit će se istog dana poslije 16 sati. Od petka, 17. rujna, počinju upisi prema rasporedu objavljenom na mrežnim stranicama FET-a.
Prijave na diplomske studijske programe traju do 30. rujna, do 12 sati, za srodne studijske programe, odnosno do 11. rujna za neistovrsne studijske programe. Rang-liste bit će objavljene 30. rujna u 16 sati.
- Prijave za upis omogućene su i studentima koji još uvijek nisu položili sve ispite, ali očekuju da će do kraja rujna okončati preddiplomski studij i izvršiti propisane obveze. Upisi su predviđeni za početak listopada, prema rasporedu koji će biti objavljen na mrežnim stranicama FET-a, kazala je Rabar.
Na diplomski studij prima se 195 redovnih te 90 izvanrednih studenata.
Financije, poduzetništvo, marketing i turizam
- Postojeći studiji FET-a izvode se na preddiplomskoj i diplomskoj razini kroz studijske programe ekonomije te poslovne ekonomije sa smjerovima Financijski management, Management i poduzetništvo, Marketinško upravljanje, Informatički management i Turizam, odnosno Turizam i razvoj na diplomskom studiju. Na preddiplomskoj razini utvrđen je niz tzv. core zajedničkih predmeta za sve smjerove, dok je intenzivnije usmjerenje prisutno od treće godine preddiplomskog studija. Na diplomskoj razini kroz sve smjerove studiraju se usko specijalizirane teme ovisno o interesima studenata kod kojih se još intenzivnije potiče povezivanje s okruženjem, istraživački rad i ostali oblici pripreme za zapošljavanje, rekla je Rabar.
Černe je podsjetila da FET ove godine kreće s izvođenjem novog cjeloživotnog programa Priprema i provedba EU projekata. Namijenjen je onima koji se žele educirati u području pripreme i provedbe tih projekata, steći nova znanja i praktične vještine iz područja financiranja projekata iz EU fondova, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora. Natječaj za upis polaznika otvoren je do 30. rujna, a početak predavanja predviđen je od 8. listopada.
Od ove akademske godine kreće i drugi cjeloživotni program, Suvremena gastronomija, nutricionizam i ugostiteljstvo, izrađen u suradnji s prof. Doris Cerin Otočan, koja je, uz druge profesore, jedna od predavačica.
- Dobro je da je FET prihvatio ovaj program koji je bitan za cijelu županiju s obzirom da smo u svijetu poznati po autohtonim proizvodima i gastronomiji i naši maturanti više neće morati odlaziti studirati u Opatiju. Predavači su profesori s FET-a, porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, kao i vanjski suradnici, poput osječke profesorice Ines Banjari koja će predavati o nutricionizmu. Program se sastoji od dva modula: prvi se odnosi na menadžment i ljudske resurse, a drugi je vezan uz gastronomiju i nutricionizam, rekla je Cerin Otočan.
Usavršavanje ugostiteljskog kadra
Napomenula je da će se, uz maturante, putem ovog programa moći stručno usavršavati i postojeći, zaposleni kadar.
- Nedostaje nam radne snage u ugostiteljstvu koju moramo uvoziti iz zemalja trećeg svijeta. Program pridonosi edukaciji budućeg kadra u području gastronomije, a time i dobrobiti lokalne zajednice kroz multiplikativni efekt turizma. Prožimanje znanstvenog i stručnog pristupa te provođenje ove vrste obrazovanja na području s dugogodišnjom turističkom tradicijom konkurentska je prednost koja ovaj program razlikuje od ostalih na tržištu. Svi zainteresirani kandidati trenutno mogu iskazati svoj interes putem obrasca dostupnog na stranicama Fakulteta, a u narednim danima otvorit će se natječaj za upis polaznika, rekla je Cerin Otočan.
Ovaj program trajat će dva semestra, od 15. listopada do 15. prosinca ove godine te od 15. siječnja do 15. ožujka 2022. Program će se sastojati od teorijskog dijela i stručne prakse koja će se odvijati u nekom od objekata, bilo da je riječ o hotelu, vinskom podrumu ili obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu, rekla je Cerin Otočan. Obrazovanje stečeno u sklopu ovog programa moći će se upisati u radnu knjižicu, najavljuje Černe.