ĆIĆI U ARGENTINI

Un corazón para dos patrias - JEDNO SRCE ZA DVIJE DOMOVINE


- Prošlo je šest godina da skupljamo sportsku opremu, posebno dresove. I kolekcija raste. To je naš veliki ponos i volimo hrvatsku reprezentaciju, kao i reprezentaciju Argentine, tako će Ivan Grbac, pripadnik treće generacija Ćića u Argentini, opisati strast prema kolekciji od tristotinjak nogometnih dresova iz domovine i iseljeništva koju u dalekoj Argentini posjeduje s prijateljem Javierom Santichem.

Rođeni su u istom gradu, u argentinskom Rosariju (pokrajina Santa Fe) i dijele iste korijene. Obojici su djedovi, trbuhom za kruhom, početkom prošlog stoljeća u Argentinu došli iz Hrvatske. "Un corazón para dos patrias" ili "Jedno srce za dvije domovine", opisuju ovi Argentinci hrvatskih korijena ljubav prema domovini predaka.

Djed mu se rodio u Podgaćama

- Dresove većinom kupujemo preko interneta (eBay), neke su nam poklonili, a dio sam kupio tijekom prošlogodišnjeg boravka u Hrvatskoj. Javier je također sa suprugom ove godine posjetio Hrvatsku. Ako nam s eBaya ne šalju u Argentinu, priskoče nam u pomoć prijatelj iz Hrvatske i Španjolske sa svojim adresama. Volimo puno Hrvatsku i hrvatski nogomet. Javier njegov Hvar, a ja puno svoju Istru. Za nas kao i za mnoge Argentince, vrlo je teško kada Argentina igra protiv Hrvatske, bez obzira što je to sport. Ali svjetsko nogometno prvenstvo povezalo je sve Hrvate svijeta. Ponosni smo na našu srebrnu medalju, kaže Ivan.

Djed mu se rodio u Podgaćama na Ćićariji, pa se i Ivan, iako živi u Argentini, osjeća Hrvatom. Turistički je vodič, a prijatelj Javier srednjoškolski učitelj. Voditelji su radijske emisije "Bar Croata" koja se emitira svaki petak od 19 do 21 sat po lokalnom vremenu, a slušatelji ih mogu pratiti i kroz FB live, kako govore o povijesti, politici, sportu, turizmu, folkloru, vijestima iz argentinske i južnoameričke zajednice, no ponajviše o glazbi, staroj i suvremenoj.

-Zapravo, sve je počelo 2005. godine, kada su nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac Aljoša Asanović i novinar Andrija Kačić-Karlin došli u Argentinu i u Rosariju promovirali knjigu "Vatreni lakat", u kojoj Aljoša priča o reprezentaciji. Na promociju sam došao s još dva prijatelja. Na kraju predavanja Asanović nam je poklonio knjige. U prosincu te godine rodila se radio emisija "Bar Croata". Danas je on naš kum, kaže Ivan Grbac koji zna svaki dres iz sportsko domoljubne kolekcije, dok Javier poznaje sve ekipe hrvatske dijaspore i liga, od Australije do Kanade, SAD-a, Njemačke. (PIŠE Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter