BERAČI U MASLINICIMA

Ulike se već sada odlično "plaćaju", potamnile ranije nego je to uobičajeno


Ulike su potamnile, berba je počela na veliko, uljare na jugu Istre koje još i nisu zavrtjele svoje strojeve učinit će to za ovaj vikend kada će se u maslinike uputiti brojni berači. Već 15 dana otvorena su vrata i uljare San Antonio u Vodnjanu, i već u ovo rano doba berbe tamo mjere odlične randmane - od 9 do čak 17, dok se standard ipak kreće između 11 i 14 posto.

Doskočili gužvama

- Ljudi beru naveliko, uglavnom ranije sorte kao što su leccino, pendolino, rosignola i bjelica, a poslije će ići i buža i karbonaca. Za sada nemamo gužvu, ali je očekujemo za vikend. Brati će u subotu, tako da u nedjelju očekujem navalu, kaže nam Marijan Marjanović, voditelj i vlasnik uljare San Antonio. Prije dvije godine, za one legendarne obilne i zdrave berbe koju će maslinari još dugo pamtiti i s kojom će uspoređivati svaku sljedeću sezonu, i San Antonio je trpio siloviti pritisak pred svojim vratima. I ovdje su maslinari satima, pa i cijele dane, čekali na predaju urod. Marjanović kaže da su se već za lanjske berbe, također dobre godine, pripremili za takvu situaciju.

- Vidjeli smo da je čekanje stvorilo probleme pa smo povećali broj kašeta i proširili prijemni prostor. Maslinari predaju ulike i dolaze u dogovoreno vrijeme po ulje. Sve se stigne obraditi unutar 24 sata, rekao je Marjanović.

Još nismo ni zagazili u drugu polovicu listopada, a mnogi su se maslinari s grabljicama, tresačima, mrežama, škalunima i drugom opremom rastrčali po nasadima. Rana berba očito više nije "povlastica" samo velikih igrača koji na izložbe i inozemna tržišta šalju kvalitetna ulja "zelene berbe". Razlog za žurbu leži u tome što su ove godine masline potamnile ranije nego je to uobičajeno, mada treba podsjetiti i da se nešto slično zbog jakog sunca dogodilo i lani.

- Bilo je toplo i još je toplo, produžilo se ljeto i klorofil je prešao u antocijan, plavo-crnu masu. Ljudi su se uspaničili zbog tamnjenja, ali meso je masline iznutra i dalje tvrdo. Uvijek je pitanje kada brati, neki se drže toga da beru kad se odvaja od koštice, drugi kad mijenja boju izvana, treći kad mijenja boju iznutra. Mislim da je sada pravo vrijeme za berbu da bi dobili jaka ulja, zaključuje Marjanović u čijoj se uljari prerada naplaćuje 1,3 kune za kilogram. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter