stati na kraj opasnosti

OSNOVNA ŠKOLA "GIUSEPPINA MARTINUZZI": Počelo uklanjanje opasnog radona. Evo kako se to radi

Koncentracija radona u našoj školi 2015. godine bila je dva puta veća od dozvoljenih oko 300 bekerela. Radon je štetan, a štetnost je tim veća što su osobe, posebno djeca, duže u tom prostoru, kaže ravnateljica Susanna Cerlon

| Autor: Ružica KORACA
Radovi kod Talijanske škole (snimio Danilo Memedović)

Radovi kod Talijanske škole (snimio Danilo Memedović)


Kao što je i najavljeno, u Talijanskoj osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi" počelo je uklanjanje radona, plina koji u većim količinama može biti opasan ukoliko se prostorije u kojima se boravi ne zrače. U prostorijama ove škole dosad je znalo biti izmjereno gotovo 1.000 bekerela po kubnom metru radona, dok se normalna vrijednost kreće oko 300. Ovih dana počeli su radovi radi uklanjanja ovog plina, u što se, prema riječima ravnateljice Susanne Cerlon, ulaže 380 tisuća kuna.

- Locirala su se mjesta, njih šest, iskopala rupa od dva metra i tu je postavljena izolacija koja stopira prodor plina. U slučaju da ta izolacija ne odradi dobro svoj posao, postavljene su i cijevi kao ventilacija koja će radon "izvući", slikovito objašnjava Cerlon.    

Iz Grada, stručnije rečeno, objašnjavaju da će se probijanjem šest bunara u vanjskom i unutarnjem prostoru te sustavom ekstraktora stvoriti razlika u tlaku ispod zgrade da bi se spriječio prodor radona u zgradu kroz postojeće mikro pukotine. Jame se kopaju kako u zgradi, tako i izvan nje, postavljaju se cijevi, nakon čega će se otvori zatrpati te postaviti cjevovod s ventilatorom koji će montirati na pročelje škole. Radove izvodi tvrtka Roveria usluge.

- Nakon višegodišnjih pokušaja smanjenja koncentracije radona, radovi su počeli u drugoj polovici ovog mjeseca. U našoj je školi u dva navrata, 2015. i 2018. godine izmjerena koncentracija radona gotovo triput veća od dozvoljenih oko 300 bekerela. Radon je štetan, a štetnost je tim veća što su osobe, posebno djeca, duže u tom prostoru. No, da bi došlo do zdravstvenih posljedica u prostoru bi se trebalo boraviti konstantno duže vrijeme. Inače, koncentracija radona je veća i u ostalim školama i institucije nas na to ne upozoravaju. Mjerenja su 2018. obavljena cijele godine i točno se vidjelo da je koncentracija veća vikendom kada se škola ne zrači, objašnjava Cerlon.

Usprkos svemu, ravnateljica veli da za djecu ove škole plina nije bio štetan jer se prostorije redovito prozračuju. Zdravlje djece nikad nije bilo ugroženo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter