PULSKO VIJEĆE

TEME AKTUALNOG SATA: Policijom protiv parkinga kod ljekarne. Tečaj eura odgodio novu regulaciju prometa. Kombi ispod Zlatnih vrata. Je li Zoričić upoznao Plenkovića tek prošli petak?  

| Autor: Glas Istre
IDS-ovci Daniel Deković i Elena Puh Belci na sjednici (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

IDS-ovci Daniel Deković i Elena Puh Belci na sjednici (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


U Puli, u samom centru na Giardinima, postoji malo područje koje iz dana u dan, i zimi, a pogotovo ljeti, zloupotrebljavaju automobili. To je područje kod ljekarne i Ghetaldusa gdje stalno netko stoji, kratko ili duže, iako ne bi smio. Pritom smeta normalnom odvijanju prometa, poglavito dostavi.

Zamijetio je to zastupnik SDP-a Drago Marić koji je na današnjem aktualnom satu sjednice Vijeća Grada Pule pitao ima li šanse da to područje bolje kontroliraju komunalni redari.

- Odmah ćemo reagirati. Kao što je poznato, imamo mali broj komunalnih redara i zato smo angažirali druge službe, a morat ćemo obavijestiti i policiju, najavio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Vijeće

Gradonačelnik Filip Zoričić

Marić je pitao i što je s vrtićem za područje Sveti Polikarp - Sisplac, s obzirom da se rade projekti za vrtić na Valmadama i dogradnju onog u centru. Zoričić je odgovorio da se o tome može razgovarati za proračun za iduću godinu.

Milan Rašula, koji ne daje izjave za Glas Istre, oba pitanja utemeljio je na temama koje je čitao u Glasu Istre.

Prvo je pitao što je s Uljanikom, u kontekstu minusa kojeg je i ovaj novi Uljanik polučio prošle godine. Zanimalo ga je je li u opasnosti komunalna naknada koju dobiva Grad od Uljanik Brodogradnje.

Vijeće

Marin Lerotić (IDS)

Pročelnik Damir Prhat rekao je da "ne mora govoriti koji je značaj Uljanika" te dodao da je prošle godine koeficijent za komunalnu naknadu za područje Uljanika smanjen s 5 na 3. Dakle, sada plaćaju znatno manje.

"Od tada redovno plaćaju, a iznos u 2020. i 2021. je problem i to je nešto što me dočekalo. Imali smo sastanak prije 10 dana s direktorom Samirom Hadžićem i dogovorili buduće korake - kako ćemo pristupiti tom dugu. Uz to, zatražili smo da nam putem ovlaštenog sudskog vještaka dostave točno sve poslovne prostore koje koriste", rekao je Prhat, dodavši da su "postigli određene dogovore".

Drugo Rašulino pitanje bilo je vezano za taksiste na Giardinima, koji su se pobunili zbog prenamjene nekih mjesta koja su koristili na Giardinima, u mjesta za motocikle.

Vijeće

Ivana Mohorović i Kristijan Biteri (NL FZ)

Prhat je pojasnio da se tim potezom krenulo u rješavanje problema motociklista koji su često parkirali po pješačkim zonama u gradu.

"Imali smo četiri uzdužna mjesta za taksiste, ali oni su tamo parkirali poprečno, pa je stalo šest do osam vozila. Istovremeno, taksi mjesta u Carrarinoj su bila prazna. Prva ideja je bila da se sva mjesta za taksiste presele u Carrarinu i to bi bilo 50 novih mjesta za motore. Na koncu je pronađeno kompromisno rješenje pa smo tri taksi mjesta prebacili za motore", rekao je Prhat.

Daniel Deković (IDS) pitao je Zoričića za njegova brojna putovanja, spomenuvši pritom i riječ "izleti". Zoričić je odgovorio da će mu popis svih putovanja poslati pismeno.

Vijeće

Predsjednica Vijeća Dušica Radojčić (Možemo!)

"Bilo je toga puno. Gradonačelnik predstavlja grad, nigdje nisam išao na izlet, a ako sam išao na izlet s obitelji platio sam privatno. Dužnost gradonačelnika je da ide svugdje gdje misli da je dobro za grad. Uostalom, uveli smo aplikaciju da se vidi svaka lipa koja je potrošena", rekao je Zoričić i pohvalio se da je on često i u Zagrebu pa je tako, kako je pojasnio, zaslužan za dolazak premijera Andreja Plenkovića.

Nešto kasnije na tu temu ga je nastojao uzdrmati drugi IDS-ovac Marin Lerotić, koji je prenio "informaciju kojom raspolaže", a to je informacija da su se Zoričić i premijer Plenković tek sada prvi put upoznali, odnosno da je Zoričiću Plenković u petak rekao "drago mi je da smo se upoznali". Zoričić to nije demantirao, ali je rekao da ne razumije što Lerotić želi time reći.

Kristijan Biteri (NL Filipa Zoričića) pitao je kad će zaživjeti novi sistem parkinga, odnosno prije svega režim "holders only" - parkiranje samo za one koji na to imaju pravo, poput stanara.

"Holders only je dio preregulacije i kad sve bude spremno, bit će i to. Moramo zamijeniti oko 230 tabli i one će biti gotove za dan ili dva. Nažalost, izrađivač tabli je zaboravio da je tečaj eura 7,53 pa smo morali vratiti table jer je krivo računao. Table stižu za dan ili dva, a novi režim će zaživjeti 4. ili 5. kolovoza", rekao je direktor Pula parkinga Branislav Bojanić.

Monica Derocchi (IDS) pokazala je fotografiju na kojoj se vidi kombi kako prolazi ispod Zlatnih vrata te je pitala kako je to moguće, s obzirom da je po novom sustavu dostave zabranjen ulaz u to područje.

"Ono što mi provodimo radi se upravo u cilju da se ovakve situacije ne bi dogodile. Ovdje imamo neželjenu situaciju jer je pilomat (stupić koji se spušta, op. a.) na Portarati bio u kvaru. Vozilo je ušlo i dogodila se opskrba. Pilomat je promijenjen i ovo se neće više događati", rekao je pročelnik Prhat.

Podsjetimo, vrhunac sjednice očekuje se kasnije, kad je na dnevnom redu smjena Dušice Radojčić. To je 18. točka i teško je reći kada će doći na red, ali ne prije verčeri ili čak noći...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter