AKTUALNI SAT PULSKOG GRADSKOG VIJEĆA

Najavljen nastavak gradnje zaobilaznice, s odvojkom za Valdebek. Uskoro i početak gradnje prve parkirne kuće sa 400 mjesta

| Autor: Glas Istre
Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Izgradnja pulske zaobilaznice, odnosno njezinog dijela od Medulinske do Premanturske ceste, trebala bi se nastaviti 2024. godine, najavio je na aktualnom satu današnje sjednice Vijeća Grada Pule pročelnik Damir Prhat na pitanje Seana Soldatića (HDZ).

- Dobro ste rekli, zaobilaznica je ključna prometinica. Za dionicu od Medulinske do Premanturske imamo projektnu dokumentaciju i u fazi smo ishodovanja dozvola, a paralelno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi. To su dosta komplicirani postupci izvlaštenja, ali vjerujem da bi iduće godine sve moglo biti gotovo, pa bi se zaobilaznica nastavila graditi 2024., rekao je Prhat.

Dodao je da se namjerava graditi i odvojak sa zaobilaznice do Mihovilovićeve ulice.

- To će uvelike značiti za sve žitelje Valdebeka, jer znamo koji su problemi ulaska s Ulice Svete Felicite, rekao je Prhat.

Soldatić je pitao i kad će se unificirati suncobrani ugostiteljskih objatata, koji bi, po njemu, trebali simbolizirati grad, a ne biti reklame.

- Suncobrani će se rješavati odlukom o komunalnom redu, odgovorio je gradonačelnik Zoričić.

Valter Boljunčić (IDS) pitao je razmišlja li se o smanjenju prireza (koji u Puli iznosi 12 posto). Boljunčić naime smatra da prostor za smanjenje prireza otvara povećanje prihoda od poreza na dohodak i prireza, koje je zabilježeno.

- Nije jednostavno odgovoriti na ovo pitanje. Naime, ima puno gradova s prirezom kao Pula, ali ih ima i s višim. Činjenica je da smo od prireza i poreza na dohodak ove godine prihodovali znatno više. Mnogi poslodavci odlučili su kompenzirati povećanje cijena na način da povećaju plaće, a to rezultira i povećanjem naplaćenog poreza i prireza na dohodak. Međutim, povećavaju se i troškovi Grada, a i poslovanje proračunskih korisnika. Sve to treba sagledati u kontekstu budućih smanjenja. Smanjenje bi bilo dobro i svakako ćemo ga sagledati ako ikako bude moguće, odgovorila je pročelnica Vesna Sajić.

Ivana Mohorović (NL Filipa Zoričića) pitala je direktora Pula parkinga Branislava Bojanića u kojoj fazi je parkirna kuća.

- Kada je riječ o Marsovom polju, idejni projekt je završen i trenutno smo u pregovorima za dalje. Ako sve bude u redu, ta parkirna kuća trebala bi krajem 2023. biti pri kraju. Sad smo u pregovorima s Institutom za geomehaničko istraživanje, koji će istražiti kakva je situacija na terenu. Ako teren pokaže da možemo pristupiti izgradnji, slijedi papirologija s kojom ne bi trebalo biti problema. Dakle, ako sve bude kako treba, Pula će dobiti 400-tinjak parkirnih mjesta i parkirnu kuću vrijednu od 35 do 40 milijuna kuna, rekao je Bojanić, napomenuvši da će se Pula parking za taj projekt zadužiti.

- Za ilustraciju, prije je kamatna stopa bila između 0,8 do 1,2, a danas je to preko 4 posto i nitko neće da razgovara na tu temu. Međutim, pokušavamo dobiti stimulirajuće kredite, a vi kao Vijeće ćete donijeti odluku, rekao je Bojanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter