I SMRT JE POSTALA MODERNA

U NEDJELJU U TISKANOM IZDANJU: Moj stric i njegova žena bili su ludo zaljubljeni. Vjenčali su se mladi i bili nerazdvojni. Kad je ona umrla kremirali su je. No, on se nije mogao odvojiti od nje pa ju je svuda nosio sa sobom. Čak i na ljetovanje

| Autor: Lara BAGAR
ilustracija

ilustracija


Alternativne sahrane sve su više u modi pa tako i kremiranje i posipanje pepela pokojnika u prirodu. U sutrašnjem broju tiskanog izdanja Glasa Istre obrađujemo tu temu. Pročitajte dio te priče.

…Da je za te znao Zagrepčanin koji nije mogao preboljeti smrt svoje supruge vjerojatno bi mu bilo lakše.

- Moj stric i njegova žena bili su ludo zaljubljeni. Vjenčali su se jako mladi i bili su cijeli život nerazdvojni. Kada je ona umrla, kremirali su je. No, on se nije mogao odvojiti od nje i svugdje ju je nosio, čak i na ljetovanje na Brač i na Vis. Nakon dvije godine prihvatio je njezin gubitak i odlučio je pokopati urnu na groblju, veli nam jedna Puljanka.

Osim novih vidova urni, u porastu je i pojavljivanje novih vidova groblja, kao što su grobne crkve ili groblja u šumskim predjelima. U takozvanim mirnim šumama, mrtvi se sahranjuju u kompostnim urnama, čime otpada stavka za održavanje i njegu grobova. Tako je prije nekoliko godina Bremen bio prvi u Njemačkoj koji dozvoljava sahranjivanje pepela u rijeci Weser kao i polaganje urne u vlastitom vrtu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter