VRSTA JABUČAR

SRUŠEN ISTARSKI REKORD U UZGOJU DOMAĆE RAJČICE: Nikola uzgojio pomidor kapitalac od 1.037 grama



U našu se redakciju ovih dana javio još jedan ponosni vlasnik jumbo paradajza, Nikola Apostolov, čiji je vrt u centru Pule prepun domaće uzgojenog voća i povrća. No, posebno je ponosan na džinovski pomidor, a kako nam je otkrio, radi se o vrsti "jabučar"

Unatrag nekoliko godina u našu se redakciju javio Ecio Pauletić iz Pule koji je u svom vrtu ponad uvale Valsaline uzgojio tada vjerojatno najveći pomidor u Istri, težak ravno kilogram. Upravo ponukan sjećanjem na taj članak o pomidoru-kapitalcu, u našu se redakciju ovih dana javio još jedan ponosni vlasnik jumbo paradajza, Nikola Apostolov, čiji je vrt u centru Pule prepun domaće uzgojenog voća i povrća. No, posebno je ponosan na džinovski pomidor, a kako nam je otkrio, radi se o vrsti "jabučar". Nije ga želio niti ubrati dok mi tome ne svjedočimo, a nakon vaganja zajedno smo se uvjerili da teži čak 1.037 grama čime je ovaj primjerak od jučer ponio titulu najtežeg istarskog pomidora.

- Ovo je nešto najzdravije što postoji, rekao nam je ponosno Apostolov i dodao kako on svoje voće i povrće ne šprica, već je sve potpuno prirodno, ekološko.

- Sve što uzgajam u svom vrtu, uzgajam za svoju obitelj. Želim da jedu zdravo i prirodno, stoga ne koristimo nikakva sredstva, rekao nam je i dodao da ono što se kupuje u trgovinama nema veze s njegovim uzgojem.

I dok je Pauletić s početka priče veličinu svog pomidora pripisivao starom sortnom sjemenu kojeg je sam čuvao i množio, ali i nepitkoj vodi iz Dolinke koja je bila prepuna željeza pa ju je on svakodnevno nosio u vrt na Valsaline, Apostolov nam je otkrio tajnu svog uzgoja - staro sortno sjeme. Iz ovog džinovskog pomidora, kaže nam tako, povadit će i ove godine sjeme koje se mora sušiti do siječnja, a tada će uslijediti sadnja. (A. LONČARIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter