KOD PULSKE ŠKOLE KAŠTANJER

UNATOČ PROTIVLJENJU RODITELJA, PRAVOSUDNA TIJELA DONIJELA ODLUKU: Bazna stanica ostaje u blizini osnovne škole


Riječ je o anteni koja je krajem siječnja 2017. tijekom noći niknula na zgradi preko puta škole Kaštanjer i protiv koje su se građani zdušno borili te, na prvi pogled, izborili pobjedu jer je bazna stanica proglašena nelegalnom, a investitoru naloženo da je u roku od 120 dana ukloni

Društvo zdravo naselje - Građanska organizacija Kaštanjer šokirana je odgovorom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz kojega doznaje da je presudom Upravnog suda u Rijeci poništeno rješenje iz rujna 2017., a kojim je VIP bio dužan ukloniti baznu stanicu na adresi Stankovićeva 18 na Kaštanjeru.

Podsjetimo, riječ je o anteni koja je krajem siječnja 2017. tijekom noći niknula na zgradi preko puta škole Kaštanjer i protiv koje su se građani zdušno borili te, na prvi pogled, izborili pobjedu jer je bazna stanica proglašena nelegalnom, a investitoru naloženo da je u roku od 120 dana ukloni. Obrazloženo je tada da je ona izgrađena protivno PP-u i GUP-u Grada Pule te za nju nikada nije izdana uporabna dozvola.

Plaćanje kazni

U veljači 2018. Društvo zdravo naselje dobilo je odgovor Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da je još u rujnu 2017. izdan inspekcijski nalaz kojim je investitoru naloženo da u roku od tri mjeseca ukloni baznu stanicu jer je ona nelegalna. Obzirom da u tom roku nije uklonjena, novim je rješenjem VIP-u kao investitoru naređeno da zbog toga treba platiti prvu od šest novčanih kazni, koja je iznosila 70 tisuća kuna, no oni to nisu učinili najavljujući daljnju pravnu borbu.

Feodora Gubaš Štifanić ističe da oni kao građanska inicijativa ne mogu doći u posjed te sudske odluke jer nisu stranka u postupku. Odluku, međutim, nije dobio ni Grad, mada se u toj zgradi nalazi stan u gradskom vlasništvu.

- Ovo dokazuje da u ovoj državi sve funkcionira kako moćnicima odgovara. Prostorni planovi očito služe da nama građanima daju lažnu sigurnost i uvjere nas da, eto, lokalne vlasti misle na nas kada u njih upišu rečenicu: "Pri odabiru lokacija za antenske prihvate u blizini škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih ustanova, potrebno je poštivati sigurnosnu preventivnu udaljenost od 400 metara", a svjesni su da to nikoga ne obvezuje, zaključuje Gubaš Štifanić. (Piše Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PETKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter