PREDAVANJE U DC-u ROJC

SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO: Financije nisu ključni motivator u poslovanju društvenih poduzeća. Pokreću ih entuzijazam i svjetonazor - dobrobit ljudi i planeta

Neovisno o stanju na tržištu i trendovima, ono što uvijek pokreće jest entuzijazam i dijeljeni svjetonazor koji se odnosi na dobrobit ljudi i planeta, rekla je Helena Sterpin, upraviteljica zadruge Praksa

| Autor: Ružica KORACA
Hook&Cook prerastao u brend - tematska prodavaonica u Prvomajskoj (Snimio Dejan Štifanić)

Hook&Cook prerastao u brend - tematska prodavaonica u Prvomajskoj (Snimio Dejan Štifanić)


Što je društveno poduzetništvo i kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća pitanja su na koja su odgovarali sudionici preksinoćnjeg predavanja održanog u organizaciji Zadruge za etično financiranje (ZEF) i Zelene mreže aktivističkih grupa u Društvenom centru Rojc. Nakon predavanja predstavili su se lokalni društveni poduzetnici.

Nakon predavanja predstavilo se i nekoliko društvenih poduzetnika s područja Istarske županije - Helena Sterpin, upraviteljica zadruge Praksa te Siniša Pavlović i Marko Domgjoni iz poduzeća Hook&Cook.

Sterpin je kazala da Praksa nije običan arhitektonski ured: osim ponude stručnih usluga iz područja arhitekture, urbanizma i dizajna, zadruga stavlja naglasak na uzajamnu pomoć, razmjenu vještina i društveni angažman članova u zajednici. Praksu su osnovali članovi Pulske grupe, a riječ je o prvoj inženjerskoj zadruzi na području Hrvatske u kojoj trenutno djeluju arhitekti, fotografi, animatori, dizajneri i novinari s nekoliko godina radnog iskustva. Sterpin je istaknula da financijski aspekt nije ključni motivator u poslovanju društvenih poduzeća. Osobni - entuzijazam i dijeljeni svjetonazor koji se odnosi na dobrobit ljudi i planeta jest nešto što pokreće uvijek, neovisno o stanju na tržištu i trendovima.

Dobra praksa

Nadovezujući se na temu entuzijazma, motivacije i timskog rada, Siniša Pavlović i Marko Domgjoni predstavili su brend Hook&cook. Hook&Cook slavi ljubav prema moru i okuplja lokalne ribare, kuhare i prijatelje radi unapređenja održivog ribarstva i kvalitete morskih prehrambenih proizvoda. Osim što love srdele, vodeći računa o dozvoljenim kvotama i prije nego su to odredile regulative, rade na poboljšanju ribarstva i educiranju ljudi o praćenju podrijetla plodova mora, ribolovnim alatima i ribarima koji se bave ovim poslom. Razvijaju brend u čak šest smjerova, vodeći računa o kvaliteti proizvoda, održivosti i utjecaju na okoliš, implementirajući nadzor nad svojim poslovanjem u svhu edukacije i transparentnosti, pazeći pritom na kvalitetu radnih uvjeta i zadovoljstvo svojih zaposlenika.

Foto

Marko Domgjoni, Siniša Pavlović i Helena Sterpin

Nakon predstavljanja društvenih poduzetnika, održana je rasprava u koju se uključila i publika. Zaključeno je da se u Istri provodi dobra praksa te da bi primjenom ECG metodologije ta činjenica došla još više do izražaja. Oznakom kvalite potošači bi lakše donosili odluku o izboru proizvoda i usluga, a investitori i partneri znali bi koje poduzeće je konkurentno. Primjeri zadruge Praksa i poduzeća Hook&Cook su za pohvalu, korak ispred regulativa koje se očekuju u skoroj budućnosti, rečeno je.

Zadruga za etično financiranje ubraja se u primjere dobre prakse, dijeleći načela i vrijednosti koje guraju ekonomiju u novom smjeru, pružajući alat da bi i drugi na tom putu pokazali svoje kvalitete i uspjeh.

Mreža konzultanata

Na predavanju je predstavljen kontekst unutar kojeg se razvila svijest o važnosti društveno-poduzetničkog modela, razjašnjena terminologija te status društvenog poduzetništva u Hrvatskoj danas. U okviru nadolazećih zakonskih regulativa, ali i općeg cilja povećanja vidljivosti poduzeća koja posluju prema načelima društvene odgovornosti, predstavljena je Economy for the Common Good (ECG) metodologija. ECG čini sveobuhvatan teorijski i metodološki okvir s međunarodnim priznanjem i praksom te preporukom Europskog gospodarskog i socijalnog vijeća. Zadruga za etično financiranje donosi konzultantsku uslugu prema društveno poduzetničkom modelu, osposobljavajući ZEF mrežu konzultanata koja danas broji dvadesetak stručnjaka za izradu ECG nefinancijskog izvještaja. Pojašnjen je proces izrade izvještaja, koji osim kvantificiranja utjecaja donosi i preporuke za daljnje poboljšanje poslovanja i upravljanje rizicima. Ova usluga je namijenjena i onima koji nisu dosegli standard, koji imaju želju ne samo opstati već i konkurirati na tržištu.

ZEF je od 2021. punopravni član međunarodne mreže ECG konzultanata i službeno predstavničko tijelo u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter