Zelena Istra krajem mjeseca organizirat će novo druženje u Društvenom vrtu na Gregovici na kojem će posjetitelji moći degustirati jela od povrća koje ondje raste
Urbani vrtovi (Snimio Dejan Štifanić)
Trud svih volontera i koordinatorica u društvenom vrtu se itekako isplatio! Imamo obilje prekrasnog ukusnog i ekološki uzgojenog povrća: razne vrste rajčica, tikvice, patlidžane, krastavce, paprike, nekoliko vrsta tikvi, a posebno smo ponosni na naše superslatke lubenice, poručile su članice udruge Zelena Istra i pritom napomenule da će se krajem mjeseca organizirati još jedno druženje u Društvenom vrtu na Gregovici na kojem će posjetitelji moći degustirati jela od povrća koje ondje raste.
Nema većeg gušta
Podsjetimo, 9. srpnja je održano prvo druženje pod nazivom "Chill u vrtu" u Društvenom vrtu koji vodi Zelena Istra zajedno s partnerima, na kojem su posjetitelji mogli upoznati koncept društvenog vrta. Nekoliko dana nakon u vrtu je održana i interaktivna radionica "Zašto kompostirati?", na kojoj su se izmjenjivali savjeti kako zbrinuti vlastiti biološki otpad koji se može kompostirati, a potom su posjetitelji i brojni vrtoljupci poslušali korisno predavanje na temu "Moć aromatičnih biljaka u suzbijanju i prevenciji od bolesti i štetnika u organskom vrtu".
Društveni vrt na Gregovici itekako živi aktivno i uspješno. Osim primarnog cilja - uzgoja svježe hrane u zelenim oazama unutar urbane sredine, u vrtu se stječu i neka nova znanja i vještine, promiče se zajedništvo i sklapaju nova prijateljstva. Osim što se ondje svakodnevno može susresti mnoštvo vrijednih ljudi svih generacija koji brinu o svojim nasadima, a njihov trud i rad već se vidi u voću, povrću i cvijeću koji ondje rastu i cvjetaju.
- Vrt smo dobili na korištenje sredinom svibnja i odmah smo ga počeli obrađivati. Nismo očekivali da ćemo ga dobiti jer se jako puno ljudi prijavilo. Posadili smo svašta - paprike, paradajz, krastavce, mahune, salatu, ciklu, blitvu, mrkvu, luk, grašak, ma sve što smo našli. Pripremili smo si već i grašak za zimu, a imali smo i jagode! Sve to jedemo svaki dan i na povrće ne stavljamo nikakve preparate, samo smo napravili gnojivo od koprive i dodajemo kalcij od ljuski jaja. Nema većeg gušta nego otkinuti si krastavac koji si sam uzgojio i pojesti ga, čak ga niti ne treba guliti, kaže nam korisnica vrta, gospođa Duška koja je u vrlo kratkom vremenu posadila mnoštvo povrća, a čiji se vrt ističe među drugima po mnoštvu šarolikog cvijeća.
Kaže da je u vrtu svaki dan, a njezin suprug zna doći već u četiri ujutro. Ovaj vrt im je odlična zanimacija, umirovljenici su i rade samo četiri sata dnevno.
Još ima slobodnih parcela
- Svi si međusobno pomažemo, ja sam na primjer, imala dosta rasada od krastavaca pa sam dala i posadila susjedu, a kada on ne stigne doći, ja mu i zalijem vrt. Ono što nemamo drugi nam nude, pa smo tako dobili tikvice, kaže naša sugovornica pa dodaje da ih se svakog predvečerja u vrtu okupi po 20-ak.
Na lokaciji urbanih vrtova na Gregovici građanima Pule na raspolaganju je 88 vrtnih parcela, a još je desetak parcela slobodno za korištenje. Natječaj za njih će, kako saznajemo, biti na jesen. Iz Zelene Istre ističu da vrt odlično napreduje, ali da ne bi bilo naodmet da im se još nekoliko ljudi pridruži. Pozivaju zainteresirane da, ukoliko žele postati koordinatori ili priključiti se ovoj inicijativi, mogu doći u Društveni vrt na Gregovici u ponedjeljak, srijedu i petak u terminu od 19 do 21 sat, ili javiti se u inbox Facebook stranice Udruga Zelena Istra.