GRADSKI SUŽIVOT S PTICAMA

PULJANE MUČE GALEBOVI, ALI I ČVORCI, GOLUBOVI… Lakše je galebu kopati po kanti nego tražiti ribu


Neke ptičje vrste naprosto su se odlično prilagodile životu uz ljude. Taj suživot ponekad nije ugodan, posebice kada je brojnost ptica velika. No, one su tu pored nas i zbog naših postupaka, veli Nediljko Landeka voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije

"Prljaju, salijeću, agresivni su i bučni od ranoga jutra. Ukrali su malome krofnu iz ruke. Sjede ujutro na krovu automobila i ne žele se maknuti, njihov izmet poput kiseline skida boju…" samo su neke od izjava naših sugrađana kojima sve više smetaju - galebovi. Kako nam pričaju proteklih godina sve ih je više u samome gradu, na Verudi, Stoji, u centru grada, u kojem opsjedaju parkove i vrebaju hranu. Kada zagrije, a ljudi više vremena provode vani, susreti s galebovima su češći, a time i zamjerke na njihovu sve brojniju populaciju.

I dok su se neki gradovi, poput Rovinja, s ovim problemom uhvatili u koštac na način da se podmetanjem umjetnih jaja na njihova staništa na neagresivan način smanji njihova populacija, Pula po tom pitanju još uvijek ne čini ništa.

- Grad Pula ne raspolaže informacijom o brojnosti populacije galebova na području Pule te u proteklom periodu nije zabilježena pojava zbog koje bi bilo nužno poduzeti eventualne mjere zaštite. Ukoliko do takvih pojava i dođe Grad Pula će, u suradnji s nadležnim ustanovama i institucijama, poduzeti raspoložive mjere, odgovorili su nam iz Grada Pule na upit o tome posjeduju li podatak o brojnosti populacije galebova na našem području i jesu li imali zamjerke građana oko ovih ptica. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter